Share

2018 pui noi de Ziua Păsărilor în 2018

De Ziua Păsărilor, pe 1 Aprilie 2018, SOR vrea să se asigure că România va avea 2018 noi pui de pasăre. Pentru acest lucru mai este nevoie de amplasarea a 74 de cuiburi artificiale noi.

2018 – anul cu 2018 pui noi
„Noi am amplasat deja 100 de cuiburi în marile parcuri din București. Alte 160 de cuiburi au fost amplasate în parcurile din 10 mari orașe ca parte a proiectului România Prinde Aripi. Cu o medie de 6 pui dintr-un cuib de pițigoi, putem spune că avem deja condițiile pentru 1560 de păsări.

Pentru a ne atinge obiectivul, 2018 pui în anul 2018, avem nevoie ca membrii SOR, profesorii și elevii din programele noastre să amplaseze 74 de cuiburi noi de pasăre”, spune Valentin Marin, managerul proiectului România Prinde Aripi.

Pentru definitivarea acțiunii, SOR a fixat ca termen ziua de 15 aprilie, dat fiind că 1 Aprilie este chiar Ziua Păsărilor în România.

Căsuța din comerț = capcană
Când spunem cuiburi, ne referim la cuiburi de tip scorbură artificială pentru păsări sălbatice, nu la celebrele „căsuțe” din comerț, care nu reușesc să le protejeze puii păsărilor. Căsuțele vin cu 3 mari greșeli care fac din ele adevărate capcane, nu ajutoare pentru păsări.

1. Nu respectă dimensiunile necesare și au prea puțin spațiu.

2. Au intrarea mult prea mare. Pițigoii au nevoie de o intrare rotundă, cu diametrul de 3,5 cm – dacă e mai mare, intră alte specii și îi gonesc. Puii sunt prinși acolo ca pradă pentru veverițe sau ciocănitori.

3. Niciun cuib nu are un bețișor lângă intrare. Pe astfel de bețe se așează ciorile, gaițele sau alți prădători de cuiburi și se servesc cu puii din cuib.

SOR nu recomandă achiziția căsuțelor de păsări din comerț, ci a cuiburilor artificiale realizate de ateliere, după scheme verificate de specialiști. Există astfel de ateliere și în România, iar prețurile variază de la 50 la 100 de lei, în funcție de tipul de cuib.

De ce cuiburi?
Pentru siguranță, mai multe specii de păsări preferă să cuibărească în scorburi și depind de arborii bătrâni, în care să poată găsi astfel de locuri. Cum aceștia sunt eliminați, de multe ori din motive de siguranță (să nu cadă peste mașini, oameni etc) păsările nu mai găsesc locuri de cuibărit.

Amplasarea de cuiburi artificiale este una din cele mai simple măsuri de conservare pentru asigurarea unei populații cât mai mari de păsări sălbatice, păsări care să mențină echilibrul populațiilor de insecte (omizi, țânțari, muște etc). Un singur pițigoi mare (Parus major) face zilnic 1.000 de curse cu insecte pentru puii dintr-un cuib.

Țiclenii (Sitta europaea) sunt una din speciile din parcuri care se descurcă cu scorburile care au intrarea mult mai mare. Cei doi parteneri iau noroi și zidesc intrarea în scorbură până când o micșorează pe măsura lor, iar alte păsări mai mari nu îi pot deranja.

Ziua Păsărilor – Ziua Cuiburilor
Ziua Păsărilor este o sărbătoare națională marcată în perioada interbelică de profesorii de școli și licee. Elevii, sub coordonarea profesorilor de științele naturii, amplasau cuiburi artificiale. Din 1994, la cererea Societății Ornitologice Române, 1 Aprilie este în România Ziua Păsărilor.

Începând cu perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial şi instaurarea comunismului, sărbătoarea a fost dată uitării. Societatea Ornitologică Română (SOR) a depus eforturi în vederea readucerii în actualitate a acestei zile dedicate păsărilor. În martie 1994, Ministerul Învăţământului şi Ştiinţei, în urma solicitărilor SOR, şi-a declarat acordul pentru organizarea în şcoli a Zilei Păsărilor, în fiecare an la 1 aprilie.

Ce puteți face pentru păsări?

1. Confecționați un cuib sau cumpărați unul.

2. Convingeți un prieten să facă același lucru.

3. Până pe 15 Aprilie, mergeți și amplasați cuibul, apoi ieșiți la birdwatching.

4. Când reveniți din teren, trimiteți un mail și o fotografie cu cuibul la adresa concurs@sor.ro și SOR va realiza tabloul oficial al Zilei Păsărilor, cu toate cuiburile, pe pagina de Facebook.

Pentru cei mai îndemânatici dintre voi – aveți la dispoziție două scheme pentru a confecționa cuiburile.

Dacă ți-a plăcut, distribuie