Asio flammeus

Ciuf de camp / Strigide

Ciuful de camp este caracteristic zonelor deschise, reprezentate de pasuni, stufarisuri, mlastini si terenuri agricole. Este o bufnita de talie medie. Lungimea corpului este de 33 – 40 cm si o greutate de 206 – 475 g. Femela este mai mare decat masculul. Aripile sunt lungi si inguste, cu o anvergura de circa 90 – 105 cm. Adultii au infatisare similara, insa penajul masculului este mai deschis. Capul este relativ mic, iar ochii galbeni sunt marginiti de pete negre. Penajul este galben – maroniu. Se hraneste cu rozatoare, iepuri, lilieci, pasari si insecte.

Localizare si comportament
Este o specie prezenta in cea mai mare parte a continentului european. Este activa noaptea, dar poate vana si in crepuscul sau chiar ziua. Atinge maturitatea sexuala dupa un an. Ritualul nuptial este spectaculos. Masculul se ridica repetat in aer, isi flutura aripile si canta in zbor. Se poate ridica uneori pana la 200 – 400 m. Perechea poate zbura impreuna si sa se rostogoleasca in aer cu ghearele inclestate. Este monogama (isi pastreza perechea pentru un sezon) si teritoriala. Cuibareste pe sol. Cuibul, reprezentat de o adancitura in sol, captusita cu resturi vegetale si pene este realizat de catre femela. Foloseste pentru hranire un teritoriu cuprins intre 15 – 200 ha. Longevitatea cunoscuta este de 22 de ani. Ierneaza in Africa.

Populatie
Populatia europeana este relativ mare si cuprinsa intre 58 000 – 180 000 perechi. A inregistrat un declin semnificativ in perioada 1970 – 1990. Desi in unele tari, efectivele au mai scazut in perioada 1990 – 2000, acestea s-au mentinut stabile in cea mai mare parte a teritoriului. Pe ansamblu, specia ramane sub nivelul existent inainte de declin. Cele mai mari efective sunt in Rusia, Finlanda si Norvegia.

Imperechere
Soseste din cartierele de iernare la sfarsitul lunii martie si inceput de aprilie. Femela depune in mod obisnuit 5 – 7 oua, in a doua partea a lunii aprilie si in luna mai, cu o dimensiune medie de 39 x 29,5 mm. Incubatia dureaza in jur de 24 – 29 de zile si este asigurata de femela, care este hranita in tot acest timp de catre mascul. Uneori cloceste si masculul pentru perioade scurte. Puii raman in cuib 10 – 12 zile, dupa care stau ascunsi in vegetatie. Devin zburatori la 24 – 27 de zile. Datorita gradului mare de pradare, femela depune frecvent ponte de inlocuire, iar in zonele mai sudice scoate doua randuri de pui.

Amenintari si masuri de conservare
Degradarea si distrugerea habitatelor, deranjul in crestere datorita cresterii urbanizarii si pesticidele folosite in agricultura, sunt principalele pericole ce afecteaza specia. Reducerea deranjului si a folosirii de pesticide, sunt prioritare.

Etimologie
asio – nume lat. al unei rapitoare de noapte cu “urechi” (Plinius)
flammeus, -a, - um, - lat. de culoarea focului