Caprimulgus europaeus

Caprimulg / Caprimulgide

Caprimulgul este caracteristic zonelor deschise, aride, reprezentate de raristi ale padurilor de conifere sau de amestec si in pasuni. Lungimea corpului este de 25 - 30 cm si o greutate de 50 – 100 g. Aripile sunt lungi, cu o anvergura de circa 53 – 61 cm, iar silueta este asemanatoare vanturelului rosu (Falco tinnunculus). Adultii au infatisare similara. Penajul gri – maron, aminteste de cel al capintorturii (Jyns torquilla) si asigura un camuflaj excelent in timpul zilei, cand se odihneste pe crengile copacilor, creand impresia unui ciot sau o aschie mare din scoarta copacului. Se hraneste cu insecte ce zboara la crepuscul sau noaptea si pe care le prinde in zbor. Longevitatea maxima cunoscuta in salbaticie este de 11 ani, dar traieste in medie 4 ani.

Localizare si comportament
Este o specie prezenta in cea mai mare parte a continentului european. Este activa noaptea, dar vaneaza si la crepuscul. In timpul ritualului nuptial desfasurat la crepuscul, masculul zboara in jurul femelei. Masculul se ridica in aer la o altitudine medie si plonjeaza repetat spre sol. Este o specie teritoriala, ce isi protejeaza teritoriul prin cantecul repetat indelung. Este monogama pe o perioada indelungata, uneori pe viata. Cuibareste pe sol, in scobituri de pe pajisti sau la adapostul copacilor sau a tufisurilor. Atunci cand este amenintata la cuib, femela atrage urmaritorul, simuland un comportament ce sugereaza ca este ranita fie la sol, fie pe o creanga. Cuibul poate fi utilizat mai multi ani succesiv. Ierneaza in Africa.
 
Populatie
Populatia europeana este mare si cuprinsa intre 470 000 – 1 000 000 perechi. A inregistrat un declin moderat in perioada 1970 – 1990. Desi aceasta descrestere s-a redus in perioada 1990 – 2000, efectivele prezente in Turcia au continuat sa scada, ceea ce a determinat o scadere a populatiei la nivel european. Cele mai mari efective sunt in Rusia, Turcia, Spania si Franta.

Imperechere
Soseste din cartierele de iernare in a doua parte a lunii aprilie si inceput de mai. Femela depune in mod obisnuit 1 – 3 oua, in a doua parte a lunii mai si inceputul lunii iulie, cu o dimensiune medie de 32 x 22 mm si o greutate medie de 8,4 g. Incubatia dureaza in jur de 17 – 18 zile si este asigurata in special de catre femela, care este hranita in tot acest timp de catre mascul. Puii devin zburatori la 16 – 19 zile si sunt ingrijiti in tot acest timp de catre femela. In cazul in care este depusa o a doua ponta, femela incubeaza, iar masculul asigura cresterea puilor. Puii sunt ingrijiti de catre parinti, inca o luna dupa ce devin zburatori.

Amenintari si masuri de conservare
Degradarea habitatelor si folosirea pe scara larga a pesticidelor sunt principalele pericole pentru specie. Reducerea pesticidelor folosite in agricultura si un management prietenos al pajistilor si padurilor, cu pastrarea raristilor contribuie la conservarea speciei.

Etimologie
capra – n lat. capra
mulgeo, mulgere – lat. a mulge (referire la credinta popular ca aceste pasari mulg in timpul noptii laptele caprelor)
europaeus – forma lat. – din Europa