Crex crex

Cristel de camp / Rallide

Cristelul de camp, cunoscut si sub denumirea de Carstei de camp, este o specie caracteristica zonelor joase, cum sunt pasunile umede, dar si culturilor agricole (cereale, rapita, trifoi, cartofi). In Alpi cuibareste pana la 1.400 m altitudine, in China pana la 2.700 m iar in Rusia pana la 3.000 m. Lungimea corpului este de 27 – 30 cm si o greutate medie de 165 g pentru mascul si 145 g pentru femela. Anvergura aripilor este cuprinsa intre 42 – 53 cm. Adultii au infatisare similara. Penajul este maroniu, cu ruginiu pe aripi. Se hraneste cu insecte si larvele acestora, viermi, seminte, plante si mugurii acestora.

Localizare si comportament
Este o specie prezenta pe cea mai mare parte a continentului european. Masculul atrage femelele printr-un cantec sonor care se aude aproape toata noaptea. Specia este teritoriala si poligama, iar ritualul nuptial este scurt si include reverente, aplecari, in timp ce isi desface aripile si infoaie gatul. In timpul acestui ritual masculul poate oferi hrana femelei. Teritoriul mediu al unui mascul este de 15,7 ha. Dupa ce formeaza pereche cu o femela, ramane cu aceasta pana ce este depusa ponta si apoi atrage alta femela, schimbandu-si teritoriul. Cuibul este asezat intr-o scobitura pe sol (12 – 15 cm diametru si 3 - 4 cm adancime) si captusit cu vegetatie. Femelele pot produce o a doua ponta la inceputul lunii iulie. Ierneaza in Africa.

Populatie

Populatia europeana a speciei este foarte mare si cuprinsa intre 1.300.000 – 2.000.000 perechi. A descrescut semnificativ in perioada 1970 – 1990. Desi s-a inregistrat o tendinta crescatoare in perioada 1990 – 2000 in multe tari, populatia din Rusia a fluctuat, astfel incat pe ansamblu populatia a ramas stabila. Efective mai mari sunt in Rusia si Ucraina.

Imperechere
Soseste din cartierele de iernare in a doua parte a lunii aprilie. Femela depune de obicei 8 – 12 oua la sfarsitul lunii mai, cu o dimensiune medie de 37,2 x 26,4 mm si o greutate medie de 13 – 16 g. Incubatia dureaza in medie 19 – 20 de zile si este asigurata numai de catre femela. Dupa eclozare, puii sunt acoperiti cu puf negru, iar ciocul este brun negru. Puii pot parasi cuibul dupa o zi sau doua. Sunt hraniti in continuare de catre femela inca 3- 4 zile, dupa care se hranesc singuri. Puii devin zburatori la 34 - 38 de zile. Succesul cuibaritului este de 80 – 90 % in teritoriile nederanjate si de circa 50% acolo unde pasunile se cosesc, iar culturile agricole se recolteaza.

Amenintari si masuri de conservare
Distrugerea si degradarea habitatelor reprezentate de pasunile umede, distrugerea pontelor si a cuiburilor in timpul cositului, in cazul pasunilor si a recoltarii in cazul culturilor, sunt principalele pericole ce afecteaza specia. Masurile agro – mediu prin care fermierii sunt platiti pentru respectarea unor conditii (data cosirii etc.) care asigura supravietuirea speciei pe terenurile acestora, sprijina conservarea acesteia.

Etimologie
krex – n. gr. Pasare cu cioc ascutit (Aristotel, Herodot, Aristofan)