Falco cherrug

Soim dunarean / Falconide

Soimul dunarean, cunoscut si sub denumirea de Soim sacru, este o specie caracteristica zonelor deschise, aride, de stepa, cu palcuri de padure, pasune si montane. Lungimea corpului este de 47 - 55 cm si o greutate medie de 730 – 990 g pentru mascul si 970 – 1.300 g pentru femela. Anvergura aripilor este cuprinsa intre 105 – 129 cm, fiind foarte mare comparativ cu dimensiunile corpului sau. Este un soim mare, puternic, preferat de crescatorii de soimi pentru vanatoare. Prezinta o mare variatie a culorii de la un maro ciocolatiu pana la aproape alb, exemplare care sunt foarte apreciate de crescatorii arabi de soimi. Adultii au infatisare similara. Se hraneste cu pasari, mamifere mici si soparle. Ataca pasari pana la dimensiunea gastelor, insa prefera porumbeii salbatici si stancutele.

Localizare si comportament
Este o specie prezenta in sudul si estul continentului european. Este o pasare solitara si teritoriala, foarte agresiva si perseverenta in urmarirea prazii. In lumea animala nu este amenintata de nicio specie, omul fiind singura amenintare. Este foarte agil si rapid si poate atinge o viteza de 321 km/h cand plonjeaza dupa prada. Cele mai multe exemplare traiesc intre 5 si 7 ani, insa pot atinge si 10 ani. In captivitate, longevitatea este mai mare, intre 15 si 25 de ani. Ating maturitatea sexuala la 2 - 3 ani, desi femelele pot incepe sa cuibareasca uneori si la un an. Masculul executa un ritual nuptial, planand deasupra teritoriului ales, emitand sunete puternice de chemare pentru femele. In timpul ritualului nuptial masculii aduc uneori hrana femelelor. Ocupa de obicei cuibul altor pasari rapitoare, inclusiv codalbi, pe care ii alunga de la cuib. Ierneaza in Africa si Peninsula Arabiei.

Populatie
Populatia europeana a speciei este foarte mica si cuprinsa intre 360 – 540 perechi. A descrescut semnificativ intre 1970 – 1990, tendinta care a continuat si in perioada 1990 – 2000. Efectivele cele mai mari sunt prezente in Ungaria, Turcia, Serbia si Ucraina.

Imperechere
Soseste din cartierele de iernare la inceputul lunii martie. Femela depune de obicei 3 – 5 oua, la sfarsitul lunii martie si inceputul lunii aprilie, cu o dimensiune medie de 53,4 x 41 mm. Incubatia dureaza in medie 29 – 31 de zile si este asigurata in special de femela, care in aceasta perioada este hranita de mascul. Puii devin zburatori la 45 – 50 de zile, dar raman dependenti de parinti inca 30 – 45 de zile.

Amenintari si masuri de conservare
Faptul ca femelele sunt preferate de catre crescatorii de soimi, duce la un dezechilibru intre sexe in populatia salbatica. Circa 90 %, dintre exemplarele estimate ca sunt prinse anual de catre crescatorii de soimi, in timpul migratiei, sunt femele. Multe dintre exemplarele prinse sunt exportate in Mongolia. Tinerii sunt mult mai usor de dresat, de aceea, cele mai multe dintre pasarile prinse au varsta de 1 an. Degradarea habitatelor si poluarea cu pesticide sunt pericole ce au de asemenea efect asupra speciei. Un program de conservare al populatiei cuibaritoare din Ungaria si Romania se desfasoara in prezent printr-un proiect LIFE.

Etimologie
Falco – lat. - soim
cherrug – numele pasarii in hindi (serug), (terra typical, India, cf. Gray 1834)