Glareola pratincola

Ciovlica ruginie / Glareolide

Ciovlica ruginie este o specie caracteristica zonelor deschise, saraturoase, nisipoase, cu putina vegetatie, din apropierea lagunelor. Lungimea corpului este de 24 – 28 cm si o greutate medie cuprinsa intre 70 – 95 g. Anvergura aripilor este de circa 60 – 70 cm. Adultii au infatisare similara. De la distanta pare maro – sura, cu aripi lungi, coada in furculita si abdomenul alb. Sub cioc are o pata caracteristica galbuie. Se hraneste preponderent cu insecte pe care le prinde in zbor.

Localizare si comportament
Este o specie prezenta in sudul si estul continentului european. Are un zbor elegant si spectaculos ce aminteste de cel al randunicii. Se hraneste mai mult in zbor, in stoluri, adeseori la rasaritul si apusul soarelui. Fiind o specie ce alearga bine, isi prinde prada si prin urmarirea acesteia pe sol. Distrage pradatorii din apropierea cuibului, prin aterizarea la sol si tragerea unei aripi de parca ar fi rupta. Cuibareste in colonii, numarul de perechi variind de la 10 – 15, pana la cateva sute. Cuibul este asezat pe sol intr-o adancitura de pamant captusita cu resturi vegetale. Exemplarele care nu sunt pe cuib pazesc colonia, fiind mereu in apropiere. Calatoreste pe distante lungi, mai ales noaptea si ierneaza in Africa.

Populatie
Populatia europeana a speciei este relativ mica si cuprinsa intre 10.000 – 18.000 perechi. A descrescut semnificativ in perioada 1970 – 1990. Datorita declinului inregistrat in Spania si Turcia in perioada 1990 – 2000, populatia europeana continua sa descreasca. Cele mai mari efective sunt prezente in Spania si Turcia.

Imperechere
Soseste din cartierele de iernare in a doua parte a lunii aprilie. Femela depune in mod obisnuit trei oua, in a doua parte a lunii mai, cu o dimensiune medie de 32,8 x 24,1 mm si o greutate ce variaza de la 8,11 – 11,7 g (circa 12 % din greutatea femelei). Incubatia dureaza 17 – 19 zile si este asigurata de ambii parteneri. Puii au un puf cenusiu – galbui, vargat cu negru. La cateva zile dupa eclozare puii parasesc cuibul, insa continua sa fie hraniti de parinti. Puii devin zburatori la 22 – 28 de zile, insa devin independenti la 30 – 35 de zile.

Amenintari si masuri de conservare

Degradarea habitatelor prin folosirea insecticidelor si deranjul coloniilor, sunt principalele pericole ce afecteaza specia. Specia beneficiaza de masurile de conservare care se adreseaza habitatelor caracteristice.

Etimologie
Glarea – lat. – prundis, colo, colere – a locui
pratum -  lat. – pajiste, incola, - ae, - locuitor