Grus grus

Cocor / Gruide

Cocorul este o specie caracteristica zonelor umede cu adancime mica (20 – 40 cm) ce include mlastini, pajisti umede, paduri inundabile, rauri si lacuri putin adanci. Lungimea corpului este de 96 – 119 cm si o greutate de 5.100 – 6.100 g pentru mascul si 4.500 – 5.900 g pentru femela. Anvergura aripilor este cuprinsa intre 180 – 222 cm. Adultii au infatisare similara si ajung la penajul de adult in 4 - 6 ani. Au picioarele si gatul lungi, iar penajul este gri. Se hraneste cu radacini, rizomi, fructe, frunze, seminte, insecte, viermi, mamifere mici, oua si pui de pasari, broaste.

Localizare si comportament
Este o specie prezenta in centrul si nordul continentului european. In afara perioadei de cuibarit, se aduna si migreaza in stoluri mari, la mare inaltime in formatie de “V” sau in linie oblica. In timpul perioadei de cuibarit, specia este monogama si teritoriala. Ritualul nuptial este spectaculos si consta dintr-un dans in care aplecarile, urmaririle si sariturile se impletesc cu sunete asemanatoare celui de corn, emise in timp ce au gatul ridicat, capul dat pe spate si ciocul indreptat spre cer. Cuibul, care poate fi folosit succesiv mai multi ani, este alcatuit dintr-o movila de vegetatie asezata pe pamant in apropierea apei si poate atinge diametrul de 1 – 1,6 m. Ierneaza in sudul si vestul Europei si Africa.

Populatie
Populatia europeana a speciei este relativ mica si cuprinsa intre 74.000 – 110.000 perechi. A descrescut semnificativ in perioada 1970 – 1990. Desi in perioada 1990 – 2000 tendinta a fost crescatoare in cele mai multe teritorii, este probabil ca inca nu a revenit la nivelul avut inainte de a intra in declin. Cele mai mari efective cuibaritoare sunt prezente in Rusia, Suedia, Finlanda si Polonia. Cele mai multe exemplare ierneaza in Spania, Franta si Portugalia.

Imperechere
Soseste din cartierele de iernare in luna aprilie. In cuibul construit de ambii parteneri, femela depune de obicei doua oua, in prima parte a lunii mai, cu o dimensiune medie de 98,2 x 60,2 mm. Incubatia dureaza in medie 28 – 31 de zile si este asigurata de ambii parteneri. La cateva zile dupa eclozare, puii isi urmeaza parintii si devin zburatori dupa 65 – 70 de zile.

Amenintari si masuri de conservare

Degradarea si distrugerea habitatelor prin construirea de diguri, urbanizarea, coliziunea cu firele electrice, persecutia din partea fermierilor pentru pagubele provocate culturilor, vanatoarea ilegala sunt principalele pericole ce afecteaza specia. Refacerea si protectia habitatelor umede permite refacerea efectivelor speciei.

Etimologie
Grus – nume lat. Cocor (Phaedrus)