Otis tarda

Dropie / Otidide

Dropia este o specie caracteristica zonelor de stepa, pasune si terenurilor cu agricultura extensiva. Lungimea corpului este de 75 – 105 cm si o greutate de 8.000 – 16.000 g pentru mascul (21.000 g in mod exceptional) si 3.500 – 8.000 g pentru femela. Anvergura aripilor este cuprinsa intre 210 – 240 cm la mascul si 170 – 190 cm la femela. Este probabil cel mai greu animal zburator. Este o specie mare, inalta, masculul fiind semnificativ mai mare decat femela, capul gri - albatrui iar gatul si pieptul maro -  ruginii. Se hraneste in lunile calde cu insecte, rame, melci si mai putin cu vegetale. In lunile reci, frunzele, semintele si bulbii sunt componentele principale ale hranei zilnice. Este pasarea nationala in Ungaria si subiect al mai multor probverbe.

Localizare si comportament
Este o specie prezenta in sud - vestul si sud - estul continentului european. Masculii ating maturitatea sexuala dupa 4 – 5 ani, iar femelele pot cuibari dupa primul an. Este o specie tacuta. Durata obisnuita de viata este de 10 ani, dar pot atinge si 15 ani. Desi este o specie mare, se deplaseaza in zbor cu o viteza de circa 60 km/h. Penajul masculului este impresionant in perioada de cuibarit, in care se poate imprerechea cu pana la 5 femele. Masculii se intrec in spatii deschise in prezenta femelelor. Datorita dimensiunilor si comportamentului social de grup masculii nu au pradatori, iar femelele sunt atacate rareori de vulturi. Cuibul este asezat in adancituri ale solului, captusite superficial cu vegetatie. Masculul nu contribuie la incubatie sau la cresterea puilor. Populatia europeana este sedentara, iar cea asiatica migratoare.

Populatie
Populatia europeana a speciei este relativ mica si cuprinsa intre 31.000 – 36.000 perechi. A descrescut semnificativ in perioada 1970 – 1990, iar aceasta tendinta a continuat si in perioada 1990 – 2000, desi efectivele au devenit stabile in Spania si au crescut in Rusia. Cele mai mari efective sunt prezente in Spania, Rusia si Ungaria.

Imperechere
Perioada de cuibarit incepe in martie. Femela depune in mod obisnuit 2 oua, de culoare verzuie si greutate medie de 150 g, avand dimensiunea medie de 79, 4  x 56, 8 mm. Incubatia dureaza 21 – 28 de zile si este asigurata numai de catre femela. La 10 zile dupa eclozare, puii se hranesc singuri si devin zburatori la 30 - 35 de zile. Rata de supravietuire in primul an este de 20 %. Puii raman in preajma femelelor pana in anul urmator.

Amenintari si masuri de conservare
Degradarea si distrugerea habitatelor prin transformarea pasunilor in terenuri agricole, agricultura intensiva, deranjul provocat de activitatile agricole, poluarea cu pesticide, arderea miristilor, coliziunea cu firele electrice, vanatoarea ilegala sunt principalele pericole ce afecteaza specia. Practicarea unei agriculturi extensive, folosirea cablurilor electrice ingropate, reducerea vanatorii ilegale si implementarea Planului International de Actiune, sunt elemente esentiale pentru conservarea speciei.

Etimologie
Otis –nume gr. – dropie (Aristotel, Elian, Plinius)
tarda, -um, -us, - n. lat. al dropiei