Sterna albifrons

Chira mica / Sternide

Chira mica este caracteristica zonelor umede costiere, dar si lacurilor interioare cu apa dulce, situate la o distanta de cativa km de mare. Lungimea corpului este de 20 – 28 cm si o greutate de 45 – 60 g. Anvergura aripilor este de circa 45 – 55 cm. Este cea mai mica dintre speciile de chire. Adultii au infatisare similara. Penajul este gri, fruntea alba, ciocul galben cu varful negru, iar picioarele sunt galbene. Se hraneste cu pesti, insecte si larvele acestora, melci si scoici.

Localizare si comportament
Este o specie prezenta pe cea mai mare parte a continentului european. Pentru a se hrani plonjeaza, dupa detectarea prazii, de la 3 – 10 m inaltime. Planeaza pe loc, fluturandu-si aripile in urmarirea prazii. Este o specie monogama si teritoriala. Atinge maturitatea sexuala la 3 ani. Ritualul nuptial este initiat de mascul care aduce peste femelei. Cuibareste solitar sau in colonii mici. Cuibul este reprezentat de o depresiune superficiala in sol sau nisip, unde sunt depuse ouale. Durata medie de viata este de 12 ani. Ierneaza in Africa si Peninsula Arabiei.

Populatie
Populatia europeana este relativ mica si este cuprinsa intre 35 000 – 55 000 perechi. Un declin moderat s-a manifestat in perioada anilor 1970 – 1990, ce a continuat si in perioada 1990 – 2000. Pe ansamblu populatia manifesta un declin moderat. Cele mai mari efective sunt in Rusia, Italia si Franta.

Imperechere
Soseste din cartierele de iernare, la sfarsitul lunii aprilie. Femela depune in mod obisnuit 2 – 3 oua, in a doua parte a lunii mai si in prima parte a lunii iunie, cu o dimensiune medie de 31,5 x 23,1 mm. Incubatia dureaza in jur de 17 – 22 de zile si este asigurata de ambii parteneri. Puii parasesc cuibul la cateva zile dupa eclozare si sunt ingrijiti de adulti. Devin zburatori la 19 – 20 de zile.

Amenintari si masuri de conservare
Deranjul determinat de activitatile umane, ce duce la pierderea locurilor de cuibarit, prin urbanizarea teritoriilor caracteristice speciei, alaturi de inundarea cuiburilor reprezinta pericolele principale ce afecteaza specia. Reducerea deranjului produs de activitatile umane si construirea de platforme artificiale, pentru asigurarea de locuri sigure pentru cuibarit, sunt prioritare.

Etimologie
sterna- numele pasarii in latina medieval
albus – lat. – alb, frons - frunte