Elaborarea Planului de Management al Ariei de Protectie Speciala Avifaunistica ROSPA0052 Lacul Beibugeac
Contact

Continua dezbaterile publice pentru Planul de Management la Beibugeac

Pe 9 mai, chiar inainte de Ziua Mondiala a Pasarilor Migratoare, Societatea Ornitologica Romana a organizat cea de-a patra intalnire publica din cadrul proiectului „Elaborarea Planului de Management pentru Aria de Protectie Speciala Avifaunistica ROSPA 0052 Lacul Beibugeac”.

Dezbaterea a avut loc de dimineata la Caminul Cultural din Murighiol, iar la invitatia SOR au raspuns reprezentanti de la mai multe institutii tulcene precum Agentia de Protectia Mediului, Primaria comunei Murighiol, RomSilva, Agentia Nationala pentru Acvacultura si Pescuit si Institutul National de Cercetare si Dezvoltare Delta Dunarii. Acestora le-a fost prezentat proiectul SOR, cadrul legal pentru Planul de Management si rezultatele partiale ale studiului de monitorizare a biodiversitatii. Apoi s-a trecut la prezentarea masurilor de conservare si a masurilor de dezvoltare durabila pe care le propun specialistii.

„Vorbim despre un lac, asadar este vorba, in primul rand, despre specii de apa sau limicole. Pentru ele, este extrem de important sa existe apa de ajuns ca sa poata cuibari si sa isi creasca puii in siguranta. Fie apa va fi pompata, fie va fi adusa de la ferma piscicola Sarinasuf. Ideal ar fi sa gasim acele doua izvoare colmatate despre care vorbesc localnicii, astfel incat sa fie asigurat mereu un volum considerabil de apa”, spune Emil Todorov de la SOR.

Emil Todorov este cel care a si reusit sa fotografieze la Beibugeac un exemplar de garlita mica Anser erythropus, specie care nu a mai fost observata in Romania din 2007. De altfel, in toata Europa mai exista circa 1000 de exemplare. Acest lucru arata cat de important este Lacul Beibugeac si pentru pasarile care ierneaza in Romania si pentru cele aflate in migratie.

Un alt aspect extrem de important pentru pasari este sa nu fie deranjate in perioada in care cuibaresc. Pentru acest lucru vor fi montate indicatoare si semne care sa atentioneze populatia sa nu le deranjeze. O alta masura de conservare va fi cea de creare a unor insule si platforme artificiale de cuibarire pentru pasari. Deja la Beibugeac a crescut semnificativ numarul de ciocintorsi si piciorongi care cuibaresc. Pentru pasarile care ierneaza in zona, este cazul celei mai periclitate gaste din lume – gasca cu gat rosu Branta ruficollis – este propusa ca masura de conservare asigurarea hranei prin plantarea de culturi de grau si orz.

Nu in ultimul rand, asa cum a fost stabilit cu reprezentantii AJVPS Tulcea, in jurul Lacului Beibugeac este o zona de liniste, unde nu se vaneaza.

In cadrul aceluiasi proiect, pana in luna noiembrie vor mai avea loc inca doua intalniri de acest tip.