Elaborarea Planului de Management al Ariei de Protectie Speciala Avifaunistica ROSPA0052 Lacul Beibugeac
Contact

Din Peninsula Scandinava in Dobrogea

Chiar si cand nu are apa, Lacul Beibugeac este o locatie extrem de atractiva pentru pasarile migratoare. In perioada de vara, apa lacului seaca, iar pana la ploile de toamna, cuveta lacului este goala, fara un fir de apa. Chiar si asa, secat, Lacul Beibugeac are parte de vizitatori extrem de interesanti pentru birdwatcheri.

In weekend-ul care tocmai a trecut (5-7 septembrie 2014), specialistii SOR au observat nu mai putin de 68 de exemplare dintr-o specie rara la noi, pescarita mare (Sterna caspia). Aceasta specie este doar vizitator in Romania, cand ne traverseaza tara in drum spre cartierele de iernare. Este  specie ihtiofaga, plonjeaza dupa pesti, dar nu la fel de puternic ca o chira mare.

Partea cea mai interesanta a observatiei facute de Emil Todorov de la SOR este faptul ca trei dintre ele erau inelate. Doua dintre pescaritele mari aveau inel de culoare galbena, ceea ce indica faptul ca au fost inelate, probabil, in Finalanda. Una dintre ele avea inelul de culoare rosu, ceea ce inseamna ca provine din Suedia.

Fotografiile au fost realizate de Emil Todorov