Elaborarea Planului de Management al Ariei de Protectie Speciala Avifaunistica ROSPA0052 Lacul Beibugeac
Contact

Noi dezbateri pentru Lacul Beibugeac

Daca e sa dam crezare superstitiilor, atunci in fiecare zi de marti sunt trei ceasuri rele. Dar noua ne-au mai ramas 21 de ceasuri bune pentru data de 21 octombrie 2014, cand a avut loc o noua dezbatere publica in cadrul proiectului „Elaborarea Planului de Management al Ariei de Protectie Speciala Avifaunistica ROSPA0052 Lacul Beibugeac”.

Staff-ul SOR implicat in proiect i-a avut ca parteneri de dezbatere pe reprezentantii mai multor institutii interesate de viitorul plan de management. Un astfel de plan devine legea care guverneaza o arie naturala protejata, iar prevederile sale sunt dezbatute de custode (SOR) cu toti stakeholder-ii din zona.  

Aceasta a fost a doua dezbatere publica, iar staff-ul SOR chiar s-a aratat incantat de discutiile avute. „Au fost discutii vii, cu oameni care cunosc foarte bine zona si care cunosc ceea ce inseamna conservare. Din partea Consiliului Local din Murighiol a participat domnul Marcel Iancovici, care este si ranger ARBDD, deci chiar era pus la punct cu absolut tot ce se intampla acolo. Din partea INCDD a fost prezent domnul Kiss Botond, deci masurile noastre de conservare au primit comentarii pertinente, dar mai ales din partea unor persoane mai mult decat competente. Doamna Parpala de la APM si doamna Alecsiev de la ARBDD ne-au oferit si ele puncte de vedere de care vom tine cont. Si nu in ultimul rand, ii multumim si doamnei invatatoare Mariana Deacude la Scoala din Murighiol pentru prezenta si pentru feedback-ul oferit”, a spus managerul de proiect Lavinia Todorova.

Una dintre masurile de conservare asupra careia s-a discutat indelung a fost cea care propune ca pasarile din zona sa fie ajutate sa cuibareasca aici cu succes. Pentru a atinge acest obiectiv, SOR a propus trei modalitati. Prima dintre ele este crearea de ascunzisuri artificiale pentru pasarile care cuibaresc pe sol: tevi, cutii, tigle care sa le permita puilor sa se fereasca de pradatori. O a doua astfel de masura este crearea unor platforme artificiale, situate pe apa lacului, unde pasarile sa poata cuibari in siguranta, fara ca sacalii si cainii sa ajunga la ele.

Nu in ultimul rand, SOR propune crearea unei insule artificiale pe care pasarile sa poata cuibari. Una din cele doua insule ale lacului este legata de uscat printr-o limba de nisip. Daca se va excava in jurul insulei, atunci pasarile vor putea cuibari aici fara niciun fel de deranj din partea oamenilor sau a animalelor de prada.  

In cadrul proiectului va mai avea loc o noua dezbatere publica pe data de 16 decembrie 2014.