Elaborarea Planului de Management al Ariei de Protectie Speciala Avifaunistica ROSPA0052 Lacul Beibugeac
Contact

Lacul Beibugeac, pregatiri pentru dezbaterea publica

La final de an 2014, au mai ramas doar cateva actiuni de realizat in cadrul proiectului "Elaborarea Planului de Management al Ariei de Protectie Speciala Avifaunistica ROSPA0052 Lacul Beibugeac", unul dintre cele mai importante proiecte implementate de Societatea Ornitologica Romana.

Dupa doi ani de monitorizari, de seminare si de consfatuiri, proiectul se afla pe ultima suta de metri. „Am avut doi ani plini, cu deplasari in teren, cu monitorizari a populatiilor de pasari care cuibaresc, ierneaza sau doar migreaza prin aceasta zona. Am avut actiuni in care am implicat comunitatea locala si suntem extrem de multumiti de noua generatie, care ne-a ajutat la tot. Au fost deschisi la subiectele din prezentarile noastre, iar apoi au demonstrat ca iubesc natura si au participat activ la ecologizarile pe care le-am organizat in sit. Nu trebuie sa uitam ca am participt la mai multe intalniri cu stake-holderii din zona, de la autoritati locale la biologi si rangeri ARBDD. Am propus o serie de masuri de conservare, iar toti cei implicati ne-au oferit experienta lor in lucrul pentru natura in aceasta zona, iar rezultatul se va vedea in Planul de Management al ariei naturale protejate”, povesteste managerul de proiect, Lavinia Todorova.

Lacul Beibugeac ramane unul dintre cele mai importante pentru pasari, in ciuda faptului ca in vara seaca si in ciuda faptului ca se afla in apropierea Rezervatiei Biosferei Belta Dunarii. Este ideal pentru pasarile aflate in migratie si care au nevoie de un loc in care sa se odihneasca. Iarna, terenurile agricole din zona sunt terenuri de hranire pentru gasca cu gat rosu, iar apele mici adapostesc in primavara zeci de perechi de pasari care cuibaresc aici. Pentru un iubitor de natura, lacul este ideal pentru birdwatching. Vantureii de seara sosesc de la colonia din apropiere pentru a se hrani, iar un simplu binoclu este de ajuns pentru a urmari pasarile.

In cadrul proiectului au fost deja elaborate o strategie de comunicare si una de vizitare a sitului, iar SOR va implementa aceste strategii in anii care urmeaza. Informatiile despre acest loc trebuie sa ajunga in mod corect la public, care va avea ocazia si sa se bucure de lac si de natura, dar sa si contribuie la buna dezvoltare a lucrurilor in comunitatea locala. Iar lucrul cu si pentru comunitatea locala este esential.

“La inceput de an 2015 vom organiza o dezbatere publica referitor la Planul de Management al sitului. Este o actiune extrem de importanta pentru noi, si in calitate de beneficiar al proiectului, dar si in calitate de custode al acestui sit. Ii anuntam de acum pe toti cei implicati in acest lucru, ca dorim sa le aflam opinia, sa dezbatem masurile de conservare care apoi se vor regasi in Planul de Management, o adevarata contitutie pentru o arie de importanta avifaunistica, asa cum este Lacul Beibugeac ”, a mai spus Lavinia Todorova, managerul de proiect.