Elaborarea Planului de Management al Ariei de Protectie Speciala Avifaunistica ROSPA0052 Lacul Beibugeac
Contact

Noi seminare cu elevii din Murighiol

In luna aprilie a anului 2015 au fost facuti si unii dintre ultimii pasi catre finalizarea proiectului “Elaborarea Planului de Management al  Ariei de Protectie Speciala Avifaunistica ROSPA0052 Lacul Beibugeac”, proiect implementat de Societatea Ornitologica Romana.

Ultimele actiuni au fost cele care au vizat noi seminare cu elevii din scolile comunei Murighiol, comuna pe raza careia se afla aria naturala protejata. Trecuse mai bine de jumatate de an de cand echipa SOR nu mai fusese la cei mici, dar a fost de parca plecasem ieri. In Sarinasuf i-am salutat de la intrarea in clasa si cei mici ne-au spus pe nume. Nu ne uitasera. Iar brosura si pliantul realizate in cadrul proiectului se aflau la loc de frunte, pe raftul cu materiale bibliografice ale clasei. A urmat o avalansa de maini ridicate si fluturate: voiau sa ne povesteasca despre speciile vazute, cand si unde, cu cine erau si ce li s-a parut frumos la pasari.

Brosura a fost apoi principalul punct de interes. Fiecare specie este prezentata cu fotografie, denumire populara si stiintifica, precum si date despre localizarea in sit. Dar nu era de ajuns pentru micutii lipoveni. Au cerut detalii despre fiecare dintre specii: de ce isi face califarul vizuina, de ce are piciorongul cele mai lungi picioare din lumea pasarilor si e atat de mic, de ce vantureii de seara sunt “de seara” si alte asemenea curiozitati de copil. Luati de entuziasmul celor mici, expertul de comunicare si ornitologul au si intarziat la celelalte intalniri cu elevii de la scoala din Murighiol.

Intarzierea a fost totusi in limitele acceptate de curtoazie – nu mai mult de cinci minute. Masina de teren abia facea fata gropilor din asfaltul drumului care leaga Sarinasuf de Murighiol, drum aflat in renovare totala la ora la care aveau loc seminarele. Pana la urma, elevii din Murighiol au avut parte de doua prezentari succesive, prezentari pline de pasari si detalii despre viata lor.

S-a inceput cu cele pe care le pot observa zilnic, daca ajung pe malul lacului Beibugeac, specii descrise in brosurile din proiect. Apoi au cerut ei sa stie care sunt toate speciile de pasari prezentate in revista SOR – Despre pasari – asa ca a urmat “analiza pe text” pentru fiecare dintre ele. Cand si unde cuibaresc, de ce oare ierneaza la noi, cum se descurca soimii fara sa isi construiasca un cuib …, alte curiozitati de copil. Nu in ultimul rand, cum pot face oamenii sa ajute speciile de pasari salbatice – capitol la care toate urechile erau ciulite.