Elaborarea Planului de Management al Ariei de Protectie Speciala Avifaunistica ROSPA0052 Lacul Beibugeac
Contact

Am incheiat proiectul dedicat Lacului Beibugeac

„Ne bucurăm că am reușit să realizăm un plan de management foarte bun pentru această zonă” – și-a început prezentarea Lavinia Todorova, managerul proiectului „Elaborarea Planului de Management al Ariei de Protecție Specială Avifaunistică ROSPA0052 Lacul Beibugeac”. Era 10 decembrie și o parte din echipa de proiect se afla la Tulcea, în sala de conferințe a Muzeului Acvariu Delta Dunării.

Pe ecranul imens din spatele prezidiului se derulau imagini de la activitățile din proiect, o retrospectivă a aproape trei ani de activități într-o zonă superbă (Dobrogea), pentru un lac mai puțin cunoscut, dar cu un potențial enorm.

„Lacul Beibugeac poate deveni un punct de atracție pentru cei pasionați de birdwatching. În apropiere este zona Sărături, zonă strict protejată din Rezervația Biosferei Delta Dunării, loc unde nu este permis accesul. Dar la Beibugeac se poate intra, se pot vedea păsări. De aceea, cred că Lacul Beibugeac poate deveni mult mai interesant pentru păsărari, aici pot fi văzute specii care sunt și la Sărături”, argumentează asistentul de proiect Emil Todorov.

Este unul dintre oamenii care a stat mereu cu ochii pe lac și acum a ajuns să știe pe de rost în ce zonă se adună gâștele cu gât roșu, unde vânează vântureii de seară și nu poate uita locul în care cuibăreau ciocîntorșii. De altfel, el este motorul unor măsuri de conservare care să ajute păsările să cuibărească în număr mult mai mare aici. Dat fiind că pe malul lacului Beibugeac au apărut șacalii și la miezul zilei, în planul de management este prevăzută realizarea unui șanț care să separe o mică insulă de restul uscatului.

Aici ar urma să fie instalată și o platformă artificială de cuibărit, astfel încât păsările să poată fi protejate. De asemenea, vor apărea și mici adăposturi care să le permită să se ascundă din calea prădătorilor.

„Noi, cei din echipa de proiect, chiar vrem să le mulțumim celor din comuna Murighiol și din satul Plopu. Au fost sceptici la început de proiect, dar treptat s-au deschis spre noi. Am colaborat bine cu factorii implicați din zonă, de la cei din Primăria Murighiol la fermierii de aici. O notă specială pentru colectivul de profesori și învățători din școlile comunei Murighiol. Ne-au primit ori de câte ori am solicitat să realizăm seminare cu elevii, au participat alături de copii la acțiunile noastre din teren, au arătat cât de mult înseamnă să îți faci meseria de dascăl și în afara sălii de clasă și au știut când să îi lase pe cei mici să învețe de la noi”, a mai spus Lavinia Todorova.

Nu în ultimul rând, Lacul Beibugeac a devenit o zonă mult mai sigură pentru cea mai periclitată specie de gâscă sălbatică din lume: gâsca cu gât roșu. AJVPS Tulcea a instituit aici o zonă de liniște cu o suprafață de 1000 de hectare, o zonă în care nu se vânează.