Gradini si Scoli Prietenoase cu Natura
Contact

Gradina, ultimul sanctuar pentru fauna urbana

Societatea Ornitologica Romana, prin Biroul Teritorial Cluj, lanseaza un nou proiect prin care doreste sa atraga atentia asupra biodiversitatii din orase, asupra faunei urbane. In ultimele decenii, spatiile verzi au pierdut din ce in ce mai mult teren in fata dezvoltarii infrastructurii urbane. Odata cu ele,  speciile de pasari si micile mamifere precum ariciul si veverita isi gasesc din ce in ce mai greu resurse de hrana, locuri de cuibarit si de adapost.

Pentru ele, in majoritatea ocaziilor, gradinile din orase reprezinta ultimul refugiu. Gradinile cu un proprietar care iubeste natura sunt un adevarat sanctuar pentru ele. Tocmai de aceea proiectul „Gradini Prietenoase cu Natura” se adreseaza proprietarilor de gradini, care - prin cateva actiuni simple, precum amplasarea unui cuib artificial sau a materialelor de cuibarire, a unei adapatori, hranirea pasarilor in timpul iernii sau plantarea tufelor cu fructe - doresc sa vina in ajutorul acestor specii.

Participarea in program este gratuita, pentru primele 50 de inscrieri, dar este conditionata de inregistrare. Prin completarea formularului de raportare, participantii inregistrati dovedesc ca in ultimul an au desfasurat actiuni prietenoase cu natura. In cazul in care actiunile lor corespund cerintelor proiectului vor fi premiati cu o placuta inscriptionata „Gradina prietenoasa cu natura”.

Proprietarul care a depus cele mai mari eforturi in vederea sprijinirii biodiversitatii citadine, prin urmare gradina lui a devenit cea mai prietenoasa cu vietatile citadine, pe langa placuta, va primi si un premiu surpriza din partea noastra.

Pentru mai multe informatii accesati pagina oficiala a Societatii Ornitologice Romane (www.sor.ro) si pagina proiectului.