Pasarile din Marea Neagra
Contact

Pasarile din Marea Neagra este un proiect care are ca scop identificarea de Arii Marine de Importanta Avifaunistica, primul pas catre desemnarea ulterioara a acestora ca  Arii Marine de Protectie Speciala Avifaunistica (situri Natura 2000). La fel ca si in cazul ariilor terestre, aceste actiuni vor conduce la un management sustenabil al acestor situri, astfel incat protectia si conservarea speciilor sa fie amplificate, in concordanta cu Directiva Pasari.

Coasta sudica a Marii Negre are o importanta deosebita pentru conservarea resurselor marine si a biodiversitatii in regiune. Exista o probabilitate mare ca pasarile de marine care cuibaresc in multe alte tari (atat din UE, precum Grecia, Italia si Malta, cat si tari din Nordul Marii Negre, precum Ucraina) sa fie intalnite si in apele din Romania, Bulgaria si Turcia, in anumite perioade ale anului, pentru a cauta hrana. Proiectul  "Pasarile din Marea Neagra" are ca scop furnizarea de informatii asupra zonelor cheie pentru pasarile de mare din sudul Marii Negre, cu relevanta pentru mai multe tari si specii, la nivel regional si al UE.
Comisia Europeana a cerut statelor membre ale UE sa vina cu propuneri pentru completarea componentei marine a proiectului Natura 2000 pana in anul 2008 sau, acolo unde acest lucru nu a fost posibil, sa indice masurile pe care urmeaza sa le adopte pentru a asigura ca aceste situri pot fi desemnate cat mai repede posibil.

Cu toate acestea, nu au fost realizate studii asupra situatiei critice in care se afla pasarile -  din cauza lipsei hranei si a zonelor de odihna – de-a lungul coastei europene a Marii Negre sau in Turcia (tara candidata la UE). Aceasta lipsa de date reprezinta o amenintare critica pentru conservarea speciilor marine din Marea Neagra.

Chiar daca zonele de cuibarit sunt cunoscute, exista foarte putine informatii cu privire la zonele principale de hranire si odihna. Aceste pasari, care sunt protejate in zonele terestre de cuibarit, nu se afla la adapost in mediul marin, care are o importanta cruciala de-a lungul ciclului lor de viata.


Pentru a include aceste zone in reteaua Natura 2000 este nevoie de realizarea unor cercetari concrete, folosind o serie de tehnologii si metodologii standardizate, dezvoltate de BirdLife International.

Din cauza lipsei de informatii cu privire la distributia pasarilor marine pe teritoriul Marii Negre, Romania si Bulgaria se afla in acest moment mult in urma cu indeplinirea obligatiilor impuse de Uniunea Europeana cu privire la desemnarea SPA-urilor marine (Arii de Protectie Speciala Avifaunistica).