Share

Numărarea cuiburilor de rândunică și lăstun de casă

Recensământul cuiburilor de rândunele și lăstuni, o activitate atractivă, care necesită atenție, spirit de observație și presupune cunoștințe nu doar despre cele două specii, ci și de completare a formularelor online, plus mișcare în aer liber.

În România datele obținute prin programul Monitorizarea Păsărilor Comune arată un declin moderat pentru rândunică. Tendințele populaționale pentru lăstunul de casă nu se cunosc.


Ornitologii ne atrag atenția că aceste rezultate se referă strict la exemplarele observate în zbor. Dacă dorim să avem o imagine adecvată și de ansamblu asupra mărimii populației și a schimbărilor produse în timp, trebuie să urmăm o metodă specială de colectare a datelor elaborată pentru aceste două specii.

Metoda este extrem de simplă: se numără cuiburile, se notează locația și alte câteva detalii, apoi se introduc în acest formular. Practic, oricine poate să ne trimită date, chiar și un elev. Chiar dacă ne semnalaţi un singur cuib, cel de la propria streaşină sau din balcon, sunteţi de ajutor, pentru că toate aceste date se adună.

Dacă ți-a plăcut, distribuie