20 – 31 august 2010 Tabara Nationala SOR din Delta Dunarii si din zona litorala Chituc Vadu

Si in anul acesta Tabara SOR va avea doua etape, prima intre 20-26 august in Delta Dunarii in apropierea lacului Furtuna, de unde se va pleca spre Vadu pentru cea de-a doua etapa in care vom avea posibilitatea sa observam mai bine inceputul  migratiei spre sud al pasarilor. In zonele lagunare si litorale in aceasta perioada mereu pot apare surprize ornitologice placute, iar daca precizam ca aici tabara va fi instalata in apropierea marii, alte surprize la fel de placute se pot prevedea.


 Plecarea din Tulcea catre tabara se va face cu vaporul de pasageri ce pleaca spre Maliuc, din Portul Navrom, de langa gara - vineri, 20 august la ora 13:00. De la Maliuc se va porni cu barcile spre lacul Furtuna unde va fi amplasata tabara. Este bine ca aceia care vor sosi la Tulcea doar cu putin timp inainte de plecarea vaporului sa anunte organizatorii pentru a le lua bilete anticipat pentru ca aflandu-ne in plin sezon turistic va fi o mare aglomerare la bilete.


La tabara pot participa atat adulti cat si elevi care sunt membri SOR cu plata cotizatiei la zi, precum si invitati speciali de la alte organizatii. Este o tabara de corturi asa ca participantii trebuie sa-si aduca saci de dormit, saltele si  corturi verificate si reparate in prealabil, pentru a nu se repeta unele greseli din anii precedenti cand au venit tineri cu corturi imprumutate despre care abia in tabara au aflat ca erau defecte sau descompletate si ca ei nici macar nu stiau sa le monteze.


In functie de numarul participantilor vom incerca sa asiguram hrana participantilor, prioritate vor avea elevii si studentii. Asa incat se impune ca aceia care doresc sa participe sa isi anunte, cel mai tarziu pana pe 12 august, intentia de participare. Toti vor aduce cu ei si un set minimal de vesela si tacamuri (cana, castron, de preferinta usoare, din inox precum si cutit, lingura, furculita).

Reprezentantii SOR vor inlesni participantilor care nu apreciaza mancarea la cazanul comun posibilitatea de a se deplasa periodic cu barca sau masina pentru cumpararea de alimente de la magazinele din Maliuc si Vadu, care in general sunt bine aprovizionate. Cei cu anumite preferinte alimentare isi pot aduce conserve sau alimente nealterabile despre care cred ca nu se pot procura la magazinele locale. Accesul pentru prepararea hranei la bucataria de campanie a taberei va fi de altfel deschis tuturor. Apa potabila va fi adusa de catre organizatori de la Maliuc si din Vadu. Apa adusa de la Maliuc va fi refiltrata in tabara cu filtre speciale pentru a se evita problemele... Mentionam ca apa potabila adusa cu mari eforturi cu barca  este doar pentru baut si gatit, nu si pentru dus sau spalatul picioarelor cum au inteles unii la taberele precedente. Apa minerala se poate procura pe plan local.


Tinerii de la Sucursala SOR –Falco Cherrug din Tulcea vor avea  parte de gratuitate in tabara deoarece beneficiaza de sponsorizari, vom cauta ca si ceilalti participanti sa aiba parte de gratuitate, dar totul depinde de generozitatea sponsorilor. In masura in care sponsorii Sucursalei SOR Falco Cherrug vor fi mai generosi si ceilalti participanti din tara se vor putea bucura de unele gratuitati la hrana. Toti participantii la tabara isi vor plati transportul cu vaporul de la Tulcea la Maliuc  si retur. Elevii si studentii, pentru a putea beneficia de bilet cu reducere, trebuie sa aiba asupra lor carnetele de elev si legitimatiile vizate la zi. In Delta Dunarii se vor asigura mici excursii cu ambarcatiuni puse le dispozitie de SOR si de sponsori.

Pentru elevi si studenti va exista un program zilnic care va imbina observatiile ornitologice, nu numai cu activitatile recreative, de divertisment, ci si cu unele activitati practice de ecologizare a imprejurimilor si de organizare a taberei etc. Deplasarea la Vadu se va face cu un autobuz inchiriat de SOR Falco Cherrug.

Tinerii cu experienta care de regula in ultimii ani participa la amenajarea taberelor si care vor veni mai devreme pentru acest scop in Delta este bine sa ne contacteze din timp ca sa stim pe cine ne putem baza.Tabara va primi acordul  de functionare  de la Administratia Rezervatiei Biosferei Deltei Dunarii si e de la sine inteles ca noi toti va trebui sa respectam normele si regulamentul rezervatiei. Pentru elevi, pe tot parcursul taberei, regulamentul scolar va ramane in vigoare, prin urmare alcoolul, fumatul, comportamentul inadecvat nu vor fi tolerate. Pentru a se evita orice consecinte neplacute, scaldatul va fi permis numai sub atenta supraveghere si in locuri bine precizate. Vor exista profesori instructori care vor coordona activitatile. Daca unele sucursale vor trimite elevi in tabara este bine sa se gandeasca sa trimita si un adult insotitor. Repetam ca elevii si studentii trebuie sa aiba asupra lor legitimatiile si carnetele pe baza carora sa poata beneficia de eventuale reduceri la plata biletelor de tren si de vapor.

Ca in alti ani unii participanti din tara vor putea sa stea numai pe o anumita perioada a taberei, ceea ce nu contravine regulamentului taberei si este acceptabil cu conditia sa stim din timp despre planificarea pe care au facut-o. Intentionam si in acest an sa organizam concursuri de “birdwatch” precum si alte competitii care vor dori sa puna in valoare cunostintele acumulate in tabara, de aceea invitam sucursalele sa incerce sa sponsorizeze trimiterea in tabara a unor tineri ce au un interes special pentru ornitologie, tabara dorindu-se un loc unde ei sa se perfectioneze, sa stabileasca relatii cu alti tineri ce au preocupari similare. Doritorii sunt rugati ca pana, cel mai tarziu, la 12 august 2010 sa anunte organizatorilor, printr-un e-mail, intentia lor de participare la tabara, deoarece cunoasterea numarului persoanelor ce vor participa va ajuta la pregatirea taberei. Cu cat vom sti mai din timp numarul participantilor cu atat va fi mai bine pentru bunul mers al taberei.

Adresele de e-mail la care poate fi contactat organizatorul din Tulcea al taberei: eugen.petrescu at yahoo.com sau eugen.petrescu46 at gmail.com

Este bine sa fim contactati si cu 5-6 zile inainte de tabara pentru a va informa cu ultimele detalii de organizare, locul de intalnire si aspecte importante din programul taberei.

tel. Eugen Petrescu: 0744317337; Tel/fax . Birou SOR Tulcea:0240 513183


Sucursale
Implica-te!
  • Vino alaturi de noi si doneaza pentru protejarea speciilor de pasari din Romania!
  • MembriDevino membru SOR ca sa te poti implica mai direct in toate actiunile noastre comune.
  • VoluntariAlatura-te eforturilor noastre de a face lucrurile mai bune si mai bine!