Descoperirea anului in fauna Romaniei, o populatie de boa de nisip

Dupa 80 de ani, a fost redescoperit cel mai rar sarpe din Romania – boa de nisip (Eryx jaculus). Aceasta specie ajunsese sa fie considerata un adevarat “Sfant Graal” al herpetologilor, o specie pe care toti o credeau disparuta din fauna Romaniei, si care acum a fost regasita. Din 1935 nu a mai fost vazut boa de nisip in viata, in Romania, au mai fost semnalate doar exemplare moarte. Nimeni nu reusise sa mai gaseasca un exemplar in viata, darminte o populatie de boa de nisip.

Prima semnalare a exemplarului a fost facuta de un pasionat de natura care locuieste in zona din Lunca Dunarii, care a scris un mesaj pe pagina de facebook a Societatii Ornitologice Romane. De aici, a fost indrumat catre herpetologul Vlad Cioflec, din Bucuresti – membru al SOR. Dupa ce a vazut fotografiile cu specia, Vlad a decis sa organizeze o echipa cu care sa investigheze observatia. “Nu poti trece cu vederea o astfel de descoperire. Pe scurt, am vazut fotografiile si am ramas uimit. Mi-am organizat o echipa din care au mai facut parte sotia mea, Corina Cioflec, un fotograf de natura – Doru Panaitescu si un alt herpetolog, Tibor Sos. Impreuna am plecat pe teren, sa cautam ceea ce noi credeam ca este o specie disparuta. Cel mai greu cred ca a fost sa tin secreta locatia indicata de primul gasitor”, povesteste Vlad Cioflec.

Echipa s-a deplasat in teren, unde surpriza a fost mai mare decat se asteptau. Nu au gasit un singur exemplar de boa de nisip, ci mai multe. Mai mult, o femela (printre primele exemplare gasite in sit) avea alaturi nu mai putin de sase pui. Niciun sarpe nu a fost bruscat, ranit, vatamat. Echipa care a facut descoperirea s-a multumit doar cu fotografiile si cu filmarea celui mai rar sarpe din Romania – boa de nisip, toate exemplarele gasite fiind eliberate exact acolo unde au fost gasite.  

“Intalnirea cu acest sarpe a fost pur si simplu emotionanta”, spune Doru Panaitescu, fotograf de natura pasionat in special de avifauna si herpetofauna. “Din primul moment in care am primit informatia ca ar fi semnalat un boa de nisip am luat foc: trebuia sa ajungem acolo sa-l gasim. In prima seara am reusit sa gasim un exemplar, dar m-am emotionat atat de tare incat nu am reusit sa-l prind. A doua zi, in echipa extinsa, am reusit sa gasim un alt exemplar, femela cu sase pui, fapt care atesta prezenta unei populatii stabile in zona”.

Sarpele prezinta cateva particularitati remarcabile: coada animalului seamana foarte bine cu capul (aidoma ocelilor falsi de la unele specii de fluturi sau pesti), un sistem de aparare extrem de eficient impotriva pradatorilor care apuca reptilele de cap. O alta particularitate importanta a animalului este dispunerea ventrala a gurii (practic gura se afla pe partea inferioara a corpului) pentru a permite animalului sa sape cu botul tare si ascutit, adaptat pentru sol nisipos sau prafos (loess), unde construieste retele de galerii. Boa de nisip este un sarpe disproportionat: este scurt si gros, avand un aspect ciudat in comparatie cu serpii obisnuiti cu care imparte acelasi teritoriu. Nu in ultimul rand, sarpele este de talie mica: un adult abia ajunge la 50 de centimetri, in vreme ce puii gasiti aveau cativa centimetri.

Boa de nisip (Eryx jaculus) nu este un sarpe veninos, ci unul constrictor. Este cu preponderenta un animal nocturn, dovada fiind pupila verticala. Se hraneste indeosebi cu rozatoare de talie mica, pe care le vaneaza in galeriile construite subteran. Poate fi gasit extrem extrem de rar, in zone aride. Ultima semnalare, in viata, a unui exemplar de boa de nisip pe teritoriul Romaniei, provine din 1937, in localitatea Cochirleni. De atunci au mai fost gasite alte cateva exemplare, dar moarte/calcate de masini. Dat fiind ca specia era considerata disparuta de unii specialisti, nu putem face publica locatia unde a fost resemnalata, pentru ca ar putea duce la o vanatoare de trofee.

Mai multe fotografii cu specia puteti gasi pe blogul lui Doru Panaintescu 


Sucursale
Implica-te!
  • Vino alaturi de noi si doneaza pentru protejarea speciilor de pasari din Romania!
  • MembriDevino membru SOR ca sa te poti implica mai direct in toate actiunile noastre comune.
  • VoluntariAlatura-te eforturilor noastre de a face lucrurile mai bune si mai bine!