Expeditia ghinionistilor

2015 este anul în care Tabăra Națională SOR a devenit Expediție Națională. Un an în care am luptat cu soare extrem de puternic, temperaturi peste medie, ghinioane peste ghinioane, mijloace de transport care te lasă atunci când îți e e lumea mai dragă.

2015 – un an în care am reușit să trecem peste toate aceste obstacole, să ne unim, să facem să meargă mai departe o idee frumoasă pornită de la un grup de oameni care au fondat SOR cu gândul că poți lupta pentru cauze mai mari decât cele personale, cotidiene. Societatea Ornitologică Română le mulțumește celor care au refuzat canapelele călduțe și saltelele moi pentru a dormi printre țânțari sau cu vântul șuierând la urechi. Le mulțumim celor care au lovit în pământul uscat cu lopețile pentru a amplasa corturi sau dependințe pe călduri insuportabile. Le mulțumim voluntarilor noștri care de cele mai multe ori vin în Expediție doar pentru a munci în folosul altor oameni, participanții de rând.

Pățăști!
Asta spune biologul Paul Țibu de fiecare dată când are ghinion. Iar anul ăsta am auzit de prea multe ori cuvântul. Voluntarii pentru amenajarea Expediției au venit de la Iași. Laurențiu Petrencu, Emanuel Baltag, Vitalie Ajder, Andrei Ștefan, Cătălin Stan, Adrian Spătăreanu. Pe lângă ei, președintele SOR Costin Ion și Iulia Aursulesei. La coordonare – profesorul Eugen Petrescu, cel care adună an de an oameni frumoși și idei bune pe care apoi le transformă în tabăra ornitologică. La capitolul aprovizionare, cu chitanțe, facturi, bani, liste de cumpărături și nervi de oțel: Valentin Marin din staff-ul SOR, Viorel Cuzic de la Tulcea și biologul Paul Țibu. Primele ghinioane au apărut când a fost pusă pe apă noua barcă: motorul a refuzat să pornească, a fost nevoie de ridicarea ei și a bagajelor, de reparații, o nouă lansare la apă, noi probleme de motor și reparații noi la Maliuc. Voluntarii de la amenajare au ajuns la Maliuc în creierii nopții. Au întins corturile pe plajă, au desfăcut câteva conserve și apoi au adormit frânți. A doua zi au instalat noile corturi destinate bucătăriei și sălii de mese. Când au terminat, au început să sosească bagaje noi: echipa de la Tulcea făcuse deja mare parte din aprovizionare.

Shopping
„Avem de luat mese și băncuțe, chingi de ancorare de cort...”, așa a început prima sesiune de cumpărături. Se achiziționa necesarul pentru amplasarea Expediției. Valentin Marin ochea produsele, le supunea atenției lui Eugen Petrescu, se urcau în cărucioare, achitau tot și apoi în mașini. După plecarea profesorului Petrescu la Maliuc, Viorel Cuzic a fost cel care a coordonat shopping-ul. Știe pe de rost magazinele de unde se cumpără tot, a participat an de an la pregătiri. Din piețe, în supermarketuri, de la brânză, la carne de vițel, margarină și napolitane, nu îi scapă nimic. „Eu știu că usturoiul nu e pe lista aia, dar e nevoie de cel puțin două kilograme. Mai uită oamenii, dar ce te faci dacă nu îl iei, pentru că o să avem o masă doar cu pește în una din zile”, spunea Viorel Cuzic în timp ce studia lista care se întindea pe câteva pagini bune de agendă. Odată încheiate achizițiile, acestea au plecat către Maliuc, cu mașinile. Trecere de bac la Nufăru, drum bun și întins până la Partizani, drum de țară și enduro curat până la Vulturu, vizavi de Maliuc. Returul s-a făcut la mustață, pentru a prinde ultimul bac de la Nufăru.

Remorca

După ce a cărat zeci de tone de materiale, remorca folosită de SOR-iști la transportul materialelor, a ales să se rupă chiar când era transportată la garaj. Era aproape ora 12, Paul Țibu și Valentin Marin se grăbeau să ia celelalte bagaje și să le urce în nava de tip Catamaran pentru Maliuc. La una din curbele de pe strada Isaccei din Tulcea, roțile și osia remorcii au ales să părăsească ansamblul. Și s-au oprit direct pe trotuar. Aici s-a oprit ghinionul, pentru că nimeni nu a pățit nimic. Remorca a fost preluată de urgență de o platformă, iar Valentin a plecat la service, să o repare. Restul echipajului SOR a dus bagajele pe vas, iar cu doar câteva minute înainte de plecare, echipa era completă. Gata, Expediția putea începe, ghinioanele pentru prima parte, cea de la Maliuc, se cam terminaseră. „Ce vrei să îi faci, omule? Pățăști” – a tras concluzia Paul Țibu.

Ultimele rafale de ghinion

Ghinioanele nu s-au încheiat aici: ne-a plouat, ne-a bătut vântul, am avut parte de temperaturi de până la 35 de grade Celsius, dar când se întâlnesc oameni buni, nu poate ieși decât un lucru bun. Mutarea materialelor la Vadu s-a petrecut joi, 20 august. Trei mașini, șapte oameni și muncă pentru zece. Cam o tonă de bagaje, dacă nu chiar mai mult, pleca de la Maliuc cu vasul pasager și cu bărcile. La Partizani, remorca a cedat din nou. Și siguranțele arse de la un stop și o nouă ruptură cu o nouă sudură. Drumul până la Vadu a fost lipsit de incidente, dar marea nu era cea din fotografiile de vacanță.

Bătea un vânt dur, fluturau hainele pe oameni, stropii de ploaie te dureau dacă aveai fața descoperită, iar corturile voluntarilor trebuia să fie amplasate. Emanuel Moga și Adrian Spătăreanu au ales să doarmă în Toyota, Paul Țibu în mașina lui, iar Valentin Marin, Ovidiu Ciontea și Mihai Zachi în corturi. Toți au ridicat corturile celor trei, toți au adunat pietre să le ancoreze de vâjul care amenința să le ridice corturile și să le ducă în mare. Cum au terminat, au mâncat pe remorca cu ghinioane și au căzut frânți. Masa simplă de la lumina frontalei a fost una din cele mai sățioase. A urmat un somn agitat și dimineața a început cu o cafea cumpărată de Paul Țibu de la magazinele din sat. Începea ridicarea corturilor: ancore noi, chingi în plus, pentru că, vorba domnului Petrescu – „La Vadu se vede cât de rezistent e un cort în vânt”. După-amiaza, când au ajuns toți participanții la Expediție, bucătăria și umbrarul erau gata. Vântul bătea cu furie, nu mai erau stropi de ploaie, doar câțiva nori. Se spărsese tot ghinionul, urmau zilele însorite de la Vadu.


Sucursale
Implica-te!
  • Vino alaturi de noi si doneaza pentru protejarea speciilor de pasari din Romania!
  • MembriDevino membru SOR ca sa te poti implica mai direct in toate actiunile noastre comune.
  • VoluntariAlatura-te eforturilor noastre de a face lucrurile mai bune si mai bine!