Mic bilant de Expeditie

Prima Expediție Națională SOR, cea din 2015, a avut și părți bune și părți mai puțin bune. Am ținut cont de opiniile participanților și am făcut un bilanț al lor.

Cele mai apreciate lucruri din Expediție au fost noile dotări: cort nou pentru bucătărie, cort nou pentru sala de mese și spațiul de lucru, mobilier nou pentru ele. Mult mai mari și mult mai ușor de amplasat/dezasamblat – corturile au trecut cu brio de etapa Maliuc, dar și-au dat adevăratul examen la Vadu, în primele zile, cu vânt foarte puternic.

Dat fiind că acțiunea SOR nu mai este o Tabără, ci o Expediție, mai mulți participanți au spus că ar dori să mai vadă și alte locații din Delta Dunării – Caraorman, Letea, Cardon, Sulina, Sfântu Gheorghe. Nu vă putem promite de pe acum o mutare a locațiilor, dar vă spunem că luăm în calcul și o astfel de variantă pentru anul 2016 și că am demarat o „prospectare” a lor.

Implicarea staff-ului SOR în acțiune mai mult decât în anii precedenți a fost privită cu ochi buni în special de tinerii participanți. „Sunt mai apropiați ca vârstă de noi”, au spus tinerii care au aflat lucruri despre activitatea SOR despre care nu aveau habar, așa că își doresc o implicare mai mare a membrilor echipei executive. Nu doar că toți cei patru participanți de anul acesta își doresc să revină, dar în 2016 e posibil să avem chiar mai mulți. Iar fiecare din membrii staff-ului SOR va avea un atelier propriu, o activitate specifică pentru participanți.

Un alt punct pe lista de doleanțe a fost o paletă mult mai largă de activități în Expediție, nu doar cea legată de ornitologie, ci și de protecție a mediului. În acest sens, partenerii SOR de la malul mării, SEOPMM Oceanic Club au venit anul acesta cu primul laborator mobil de cercetare a biodiversității, un vehicul militar dotat cu absolut toate cele necesare unor expediții. În primă fază a discuțiilor, Răzvan Popescu și Răzvan Zaharie de la Oceanic Club și-au dat acordul ca anul viitor să participe cu o activitate de scufundare și să prezinte farmecul operațiunilor de salvare de delfini din Marea Neagră, doar una din activitățile pe care ei le desfășoară.

„Vă mulțumim că ne-ați permis să fim punte de legătură între generații”, scria la final de Expediție doamna Mariana Cuzic, referindu-se la faptul că familia Cuzic a fost un adevărat liant al generațiilor de organizatori. Oameni experimentați, care vin an de an în taberele SOR, Viorel și Mariana Cuzic sunt un adevărat agent de coagulare. Dau sfaturi fără să ia pe cineva de sus, recunosc meritele tinerilor unde și când e cazul, avertizează la posibile derapaje. Acum, ne-au lansat o nouă provocare: editarea unui ghid al participantului la Expediție. Iar ideea ne place foarte tare.

Prezența SMURD în Expediția Națională – e mai mult decât apreciată, este binevenită. Anul acesta au câștigat cu 1-0 și lupta împotriva ferocilor bărzăuni de Deltă (Vespa crabro), dar au și suportat micile alinturi ale unor fete care s-au înțepat în picior sau erau cât pe ce să își rupă o unghie.

A fost o acțiune de tranziție, prima Expediție, ultima Tabără. Am avut criterii de selecție simple: cotizație de membru, adeverință medicală și un formular de înscriere. Oamenii care au venit au fost cei dispuși să facă un minim efort și să completeze formularele. Au venit oamenii care deja încep să se unească în jurul ideii de Expediție, în jurul SOR și al ideilor care au stat la formarea SOR: studiul și protecția păsărilor sălbatice și al habitatelor acestora.

Nu suntem perfecți, greșim. Cu siguranță că au existat aspecte care nu au convenit unora sau altora dintre participanți. E și prima ediție la care unii dintre noi au lucrat, dar știm că greșim. Nu suntem perfecți, dar vrem să facem lucrurile tot mai bine. Și în 2016 o să încercăm și mai multe.


Sucursale
Implica-te!
  • Vino alaturi de noi si doneaza pentru protejarea speciilor de pasari din Romania!
  • MembriDevino membru SOR ca sa te poti implica mai direct in toate actiunile noastre comune.
  • VoluntariAlatura-te eforturilor noastre de a face lucrurile mai bune si mai bine!