Observatie rarissima: 1000 de ielcovani pe coasta romana a Marii Negre

Peste 1000 de ielcovani au fost observati in timpul celei de-a doua iesiri pe Marea Neagra, pentru Numaratoarea Pasarilor Acvatice de Coasta. Traseele de parcurs cu barca au fost cele de la Constanta si Sfantu Gheorghe, la 1,5, respectiv 3,5 kilometri in largul marii. In total, au fost parcursi 250 de kilometri, in total. Observatiile din barca au fost facute alaturi de partenerul SOR in aceasta actiune, Oceanic Club din Constanta.

Punctul de observatii de coasta a fost pe plaja de la Vadu. Inca din prima zi au fost observate grupuri de 50 si 260 de pasari. In ziua a doua,  un stol mare, de 600 de ielcovani a fost vazut din barca. Pasarile se hraneau in apropiere de Vadu, alaturi de cormorani mari si cateva specii diferite de pescarusi. Din punctul de observare de pe coasta au fost vazute alte cateva sute de ielcovani, la nord de Vadu. Prima analiza a datelor colectate arata ca peste 1000 de exemplare din aceasta specie vulnerabila se afla zilele acestea in apele teritoriale romane ale Marii Negre.

Conform ultimelor monitorizari efectuate, populatia globala de ielcovani este estimata la 75.000 – 92.000 de indivizi. O alta specie interesanta care a fost observata in timpul monitorizarilor din barca este soimul mediteranean (Falco eleonorae). De asemenea, ornitologii SOR au avut ocazia sa observe un lup de mare mic (Stercorarius parasiticus). Aceasta specie este recunoscuta pentru stilul unic prin care isi procura mancarea. Obliga pescarusii si chirighitele sa vomite pestele inghitit, iar cand acest lucru se intampla, lupul de mare prinde din zbor ramasitele de hrana. Observatia acestor doua specii este cea de-a doua intr-o perioada de doua saptamani pe coasta romana a Marii Negre, alte cateva fiind efectuate pe coasta bulgara. Pe lista de observatii au avut loc si mai multe specii de pescarusi, chire, starci si pelicani.

Monitorizarea de pe Marea Neagra este o actiune din proiectul ”Pregatirea inventarului de Arii Marine de Importanta Avifaunistica pe coasta de sud a Marii Negre (Romania, Bulgaria si Turcia)”, program in care SOR este partener si responsabil de implementarea activitatilor din proiect pe coasta romana.
Mai multe fotografii gasiti pe pagina de Facebook a SOR.


Sucursale
Implica-te!
  • Vino alaturi de noi si doneaza pentru protejarea speciilor de pasari din Romania!
  • MembriDevino membru SOR ca sa te poti implica mai direct in toate actiunile noastre comune.
  • VoluntariAlatura-te eforturilor noastre de a face lucrurile mai bune si mai bine!