Observatie uluitoare: 7500 de ielcovani in apele Marii Negre

Nu ne plac titlurile de tabloid, cu “uluitor” si “nemaipomenit”, dar de data aceasta nu avem incotro: observatia facuta de colegul nostru Emil Todorov ne-a uimit pe toti. La doar o saptamana dupa ce a fost observat un grup de 1000 de ielcovani in apele teritoriale romane ale Marii Negre, o alta observatie extrem de importanta a avut loc.

Nu mai putin de 7500 de ielcovani au fost vazuti pe 2 mai, intre orele 15 si 18, din punctul de observare de pe plaja Vadu din judetul Constanta. Ielcovanii (Puffinus yelkouan) au trecut in doua stoluri mari de cateva mii de exemplare si in mai multe grupuri mici. Toti se indreptau spre nord.

Putin mai tarziu, cateva mii de ielcovani au revenit la Vadu si au inceput sa se hraneasca alaturi de pescarusi, chire, pelicani si cormorani. La o jumatate de ora dupa ce “au cinat”, pasarile au plecat din nou spre nord. Aceasta observatie este una istorica pentru ornitologii din Romania, este cea de-a doua observatie ca marime a unui grup de ielcovani.

In 1974, pe 27 iulie, la Capul Midia, a mai fost vazut un grup mai mare, care numara 20.000 de indivizi. Aprilie si mai sunt lunile cand specia este prezenta in apele teritoriale romane, deoarece urmareste miscarile a mai multe specii de pesti, in principal hamsii si sprot, care sunt hrana preferata a ielcovanilor.

Mai multe fotografii si detalii gasiti pe pagina facebook a proiectului european in cadrul caruia se desfasoara numaratorile https://www.facebook.com/BlackSeaSeabirdsProject


Sucursale
Implica-te!
  • Vino alaturi de noi si doneaza pentru protejarea speciilor de pasari din Romania!
  • MembriDevino membru SOR ca sa te poti implica mai direct in toate actiunile noastre comune.
  • VoluntariAlatura-te eforturilor noastre de a face lucrurile mai bune si mai bine!