Opreste barbaria, salveaza ciocarlia

Bucuresti, 22 aprilie 2015. Societatea Ornitologica Romana si Federatia Coalitia Natura 2000 Romania lanseaza astazi campania Opreste barbaria, salveaza ciocarlia! ca reactie a societatii civile din Romania la masacrul pasarilor ce poate fi declansat de noua forma propusa a Legii Vanatorii aprobata de Camera Deputatilor la sfarsitul lunii februarie.

Vanatoarea pe terenurile proprietate privata fara acordul proprietarilor, majorarea perioadei de vanatoare pentru anumite specii de pasari cu pana la trei luni si deschiderea vanatorii de pasari in randul strainilor sunt principalele modificari aduse de proiectul de lege.

Initiatorii campaniei „Opreste barbaria, Salveaza ciocarlia!” cheama toti romanii iubitori de natura sa se alature demersului si sa semneze petitia pentru oprirea proiectului de lege in forma propusa si sa transmita un mesaj puternic si convingator parlamentarilor ca natura este importanta si ca decimarea speciilor de pasari nu reprezinta  vointa romanilor.

VIDEO – Urmareste clipul  campaniei „Opreste barbaria, salveaza ciocarlia!”

Semneaza PETITIA

„Patru sunt principalele probleme ale Legii Vanatorii in forma propusa si aprobata de Camera Deputatilor. Prima este ca se incalca dreptul la proprietate garantat de Constitutie deoarece se permite vanatoarea pe terenurile proprietate privata fara acordul proprietarilor, a doua este ca pentru 18 specii de pasari perioada de vanatoare este majorata cu pana la trei luni, fapt ce duce la periclitarea unor specii pentru ca vanatoarea se va suprapune peste perioada de imperechere. Cea de-a treia problema este ca numarul de exemplare care pot fi vanate va fi stabilit prin Ordin de ministru fara consultarea custozilor ariilor protejate si a altor organizatii interesate de conservarea faunei. Ultima mare prolema este ca legea deschide vanatoarea pasarilor cantatoare in randul strainilor, care, dupa cum stim din experienta, fac adevarate bai de sange.

Prin campania „Opreste barbaria, Salveaza ciocarlia!”  ne dorim sa transmitem un mesaj clar romanilor si parlamentarilor ca legea in forma propusa este periculoasa pentru tot ce inseamna natura in Romania si ca ea trebuie respinsa”, a declarat Luminita Tanasie din partea Federatiei Coalitia Natura2000 Romania.
„Actualul cadrul legislativ al vanatorii prezinta o serie de probleme, care duce la un impact negativ major asupra speciilor de pasari din Romania, iar adoptarea unor noi reglementari prin noua forma propusa va crea si mai multe probleme, haos si confuzie”, a completat Luminita Tanasie.


Ciocarlia de camp se mai vaneaza doar in sase tari din UE, printre care si Romania

Ciocarlia de camp, una dintre cele mai iubite pasari din Romania si inspiratie pentru mari muzicieni ai lumii, printre care si George Enescu prin Rapsodia Romana nr. 1, este alaturi de graur, sturzul cantator, pitigoi, privighetoare, gasca cu gat rosu si alte 18 specii, pe lista pasarilor care ar putea fi puternic afectate de noile prevederi ale legii.
In Uniunea Europeana ciocarlia de camp se mai vaneaza doar in sase tari – Grecia, Italia, Franta, Cipru, Malta si Romania, in restul tarilor fiind interzisa vanarea speciei din cauza declinului puternic generat de intensificarea agriculturii din ultimii 25 ani, numarul acestor pasari reducandu-se cu 50%, conform BBC Nature. Un alt motiv pentru declinul speciei este braconajul in scopuri comerciale, limbile acestor pasari fiind considerate delicatese si vandute astfel restaurantelor din Europa.

Liber la masacru pentru straini
In forma propusa, Legea Vanatorii va deschide piata catre vanatorii straini care vor putea vana in Romania doar in baza permisului de vanatoare. Mai mult, se vor introduce facilitati pentru transportarea vanatului in afara tarii, ceea ce va conduce la un masacru in randul pasarilor cantatoare.
„Romania este una dintre ultimele tari din UE care mai permite vanatoarea acestui tip de pasari. Daca pana acum strainii puteau vana doar pe baza de invitatie de la un administrator roman de fond cinegetic, acum strainii pot organiza ei singuri vanatori de pasari, adevarate maceluri. De exemplu,  in 2009, in Balta Mare a Brailei, un braconier italian a fost prins cu 2000 de ciocarlani. In 2010, in judetul Braila au fost prinsi 15 braconieri italieni cu mii de ciocarlii, ciocarlani si prepelite. In 2011, vamesii unguri au interceptat un transport de 11.000 de ciocarlii vanate in Romania si care plecau in Italia. In 2013, un alt italian a fost prins in Ialomita cu 5.400 de ciocarlii braconate. Este clar ca daca continuam asa, vom mai auzi si vedea pasari cantatoare doar la muzeu", a concluzionat Ovidiu Bufnila, purtator de cuvant din partea Societatii Ornitologice Romane.

Pasarile cantatoare, simbol cultural si inspiratie pentru marii muzicieni ai lumii
Pasarile cantatoare au fost intotdeauna valoroase si datorita inspiratiei pe care au oferit-o marilor artisti ai lumii. De exemplu, Mozart, care a avut timp de trei ani un graur, i-a introdus cantecul in opera sa, Concertul pentru Pian nr. 17. O alta piesa celebra a lui Mozart, “Gluma muzicala” imita cantecul specific al graurului. De asemenea Beethoven, in “Simfonia pastorala” a transpus pe note cantecul privighetorii, cucului si pitpalacului.

Printre alti compozitori care s-au inspirat din cantecul pasarilor se numara Vivaldi (La Primavera si The Goldfinch), Prokofiev (The Bird din opera Peter and the Wolf), Camille Saint-Saens (The Swan), Tchaikovsky (Swan Lake), Handel (The Cockoo and the Nightingale), Schubert (The Raven), Stravinsky (Dance of the Firebird).

De asemenea, pasarile cantatoare au fost adevarate simboluri sociale si surse de inspiratie pentru cultura contemporana. Ciocarlia de camp a fost simbolul rezistentei soldatilor britanici din Primul Razboi Mondial, cantecul acesteia dandu-le speranta in transee. Graurul este singura pasare din istorie care a reusit sa opreasca ceasul Big Ben din Londra. In 1946 acul minutar al ceasului nu s-a mai putut misca deoarece un numar mare de grauri s-a asezat pe el. Sturzul cantator este pasarea care era folosita ca mesager de piticii din cartea The Hobbit. In filmul cu acelasi nume, sturzul cantator este pasarea care ciocneste in stanca si il trezeste pe dragonul Smaug.

Note pentru editori

Descarca informatii despre varianta propusa a proiectului de lege
Cine sustine proiectul de lege?
Propunerea legislativa este initiata de parlamentarii Florin Iordache, Ion Mocioalca, Florin Paslaru, Angel Tilvar, Petru Gabriel Vlase, Aurel Vladoiu, Ioan Chelaru, Ion Rotaru (PSD), Kelemen Atilla-Béla-László (UDMR),Bogdan Ciuca (PC) si a fost adoptata de Camera Deputatilor in 25 februarie, cu 303 voturi "pentru", 11 "impotriva" si 16 abtineri.
Proiectul de modificare si completare a Legii nr.407/2006 - Legea vanatorii si a protectiei fondului cinegetic fusese respins de Senat in septembrie 2013.

Despre campania Opreste barbaria, Salveaza Ciocarlia!

Campania Opreste barbaria, Salveaza Ciocarlia! este initiata de Societatea Ornitologica Romana si Federatia Coalitia Natura 2000 Romania cu sprijinul Jazz Communication, Rogalski Damaschin Public Relations, Factor si Pukka.

Despre Societatea Ornitologica Romana
Societatea Ornitologica Romana (SOR) este o organizatie neguvernamentala, nonprofit, care deruleaza activitati pentru protectia pasarilor si naturii cu sprijinul membrilor, voluntarilor, pe baza de donatii si proiecte. Are raspandire nationala prin sucursale si grupuri scolare, din 1997 fiind partener al BirdLife International - o retea mondiala care cuprinde 105 organizatii nationale pentru conservarea pasarilor si a naturii. Estea cea mai longeviva organizatie neguvernamentala de medu din Romania, fiind infiintata in 1990.

Despre Federatia Coalitia ONG Natura 2000 Romania

Federatia Coalitia Natura 2000 Romania actioneaza informal din 2003, cand 55 de membrii, organizatii nonguvernamentale din domeniul protectiei naturii, s-au reunit pentru a-si consolida puterea de actiune la nivel national si local, si pentru a contribui la desemnarea siturilor Natura 2000 in Romania. Din 2013, federatia are personalitate juridica si 15 membri inregistrati oficial. Printr-un parteneriat al organizatiilor nonguvernamentale, ce ofera reprezentativitate si forta la nivel national, Federatia actioneaza in domeniile: arii protejate, conservarea biodiversitatii, implementarea retelei Natura 2000 in Romania. In perioada iunie 2014-aprilie 2016 Federatia deruleaza proiectul Capacitate si Implicare pentru Ariile Naturale Protejate din Romania , proiect finatat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania. Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org

Despre Jazz Communication
Jazz crede ca ideile bune povestite cu multa emotie sunt cele care care ii fac pe oameni sa reactioneze. Praslea cel Voinic al agentiilor din Romania, crescand in 3 ani cat altii in multi ani, Jazz are o echipa de 20 de oameni talentati care concepe si pune in practica idei de comunicare manifestate in orice mediu pentru Provident, Idea Bank, Lay’s, Star, Krax, Grand Entertainment, Muller Romania, GSK, Vichy Romania, Medlife, World Vision si altii.

Despre Rogalski Damaschin Public Relations

Rogalski Damaschin Public Relations sustine ca este posibil ca prin comunicare intreaga comunitate sa evolueze, intr-o perioada in care consumatorii au asteptari din ce in ce mai mari de la branduri, companii si lideri. Misiunea agentiei este sa creeze un impact social si economic pozitiv, prin idei care inspira schimbarea in bine. Astfel, agentia promoveaza in practica si limbajul curent al PR-ului conceptul de “good advocacy”, care desemneaza o comunicare militanta, onesta si creativa, de natura sa genereze continut valoros si rezultate pozitive atat pentru companii, cat si pentru consumatori.  Agentia se structureaza in doua arii de specialitate: consumer PR, coordonata de Alina Damaschin, in calitate de Creative Leader si corporate PR, divizie coordonata de Eliza Rogalski, in calitate de Strategy Leader.


Sucursale
Implica-te!
  • Vino alaturi de noi si doneaza pentru protejarea speciilor de pasari din Romania!
  • MembriDevino membru SOR ca sa te poti implica mai direct in toate actiunile noastre comune.
  • VoluntariAlatura-te eforturilor noastre de a face lucrurile mai bune si mai bine!