Accipiter brevipes

Uliu cu picioare scurte / Accipitride

Uliul cu picioare scurte este o specie caracteristica zonelor impadurite de joasa altitudine, situate in apropierea unei ape. Lungimea corpului este de 30 – 37 cm si greutatea de 169 g pentru mascul si 215 g pentru femela. Anvergura aripilor este cuprinsa intre 63 – 76 cm. Masculul este albastru – gri pe spate, cu varfurile aripilor negricioase. Femela este gri-maro, cu varfurile aripilor negricioase. Se hraneste cu insecte, soparle, pasari si mamifere mici.

Localizare si comportament
Este o specie prezenta in sud - estul continentului european. Atinge maturitatea sexuala in primul an. Cuibareste la marginea padurii, in copaci. Cuibul este construit in fiecare an si uneori ocupa cuiburi parasite de ciori sau cotofene. Desi vaneaza in mod obisnuit ziua, prinde si lilieci la apusul soarelui. Migreaza in stoluri mari si paraseste Europa pe la Bosfor. Ierneaza in Africa.

Populatie
Populatia europeana a speciei este mica si cuprinsa intre 3.200 – 7.700 perechi. A ramas stabila intre 1970 – 1990. Desi in perioada 1990 – 2000 populatia a ramas stabila in cea mai parte parte a teritoriului, in Rusia a inregistrat un declin moderat, ceea ce a determinat o tendinta general descrescatoare a populatiei. Cele mai mari efective se inregistreaza in Rusia, Grecia si Turcia.

Imperechere
Soseste in aprilie din cartierele de iernare. Cuibul este amplasat la o inaltime de 4 – 9 m. Este alcatuit din ramuri impletite, atinge 15 cm inaltime si 30 cm diametru. La interior este captusit cu frunze. Femela depune 3 – 5 oua in a doua jumatate a lunii mai si inceputul lunii iunie, cu o dimensiune medie de 39,4 x 31,3 mm. Incubatia dureaza 30 – 35 de zile si este asigurata de femela, care este hranita de mascul in tot acest timp. Puii devin zburatori la 40 – 45 de zile, dar raman dependenti de parinti cateva saptamani in plus.

Amenintari si masuri de conservare
Intensificarea agriculturii si dezvoltarea activitatilor de agrement de-a lungul raurilor sunt principalele pericole ce afecteaza specia.

Etimologie
Accipiter – nume lat. comun pentru pasari rapitoare
brevis – lat.– scurt si lat, pes, pedis - picior