Aegypius monachus

Vulturul negru / Accipitride

Vulturul negru este o specie caracteristica zonelor impadurite de deal si montane. Lungimea corpului este de 100 -115 cm si o greutate de 7.000 – 14.000 g. Anvergura aripilor este cuprinsa intre 250 – 285 cm. Este cea mai mare pasare rapitoare europeana. Adultii au infatisare similara. Penajul este inchis maro – negru, iar coada scurta. Se hraneste in principal cu lesuri de mamifere mari si uneori cu serpi si insecte.

Localizare si comportament
Este prezenta in sudul continentului european. Zboara la altitudini inalte. Atinge maturitatea sexuala la 5 - 6 ani. Cuibareste in copaci sau mai rar pe stanci, solitar sau in colonii dispersate. Succesul cuibaritului este ridicat (circa 90%) in zonele putin populate de oameni. Necesitatea de hrana, estimata pentru o familie timp de un an, este de circa 600 kg. Este o specie sedentara.

Populatie
Populatia europeana a speciei este mica si cuprinsa intre 1.800 – 1.900 perechi. A crescut in perioada 1970 – 1990. Desi in sud – estul Europei specia a inregistrat un declin in perioada 1990 – 2000, datorita cresterilor numerice din Spania, pe ansamblu, populatia a crescut. Cele mai mari efective sunt in Spania si Turcia. In Romania, a fost o specie comuna la sfarsitul secolului XIX, dar a disparut in prima parte a secolului XX.

Imperechere
Cuibul este o constructie voluminoasa alcatuita din crengi. Femela depune 1 ou in perioada cuprinsa intre mijlocul lunii februarie si sfarsitul lunii aprilie, cu o dimensiune medie de 89,5 x 66,6 mm. Incubatia dureaza 50 – 54 de zile si este asigurata de ambii parinti. Puii sunt hraniti cu carne regurgitata de parinti. Devin zburatori la circa 100 de zile, insa raman cu parintii pentru inca 2 – 3 luni, inainte de a deveni independenti.

Amenintari si masuri de conservare
Otravirea, vanatoarea si distrugerea cuiburilor, alaturi de reducerea cantitatii de hrana disponibila, sunt principalele pericole pentru specie. In estul Europei, deplasarea populatiei de la sate spre orase, a dus la reducerea numarului de animale domestice, disponibile ca hrana. In Spania, campania si masurile anti-otravire luate de guvern, au avut un efect pozitiv in refacerea populatiei de vultur negru.

Etimologie
Aegypius – gr. aigypios - vultur
monachus – gr. – calugar (referire la culoarea intunecata a penajului)