Falco vespertinus

Vanturel de seara / Falconide

Vanturelul de seara, cunoscut si sub denumirea de Soimulet de seara, este o specie caracteristica zonelor deschise cu palcuri de padure asa cum sunt stepele, pasunile, suprafetele agricole, ce au altitudine redusa, desi in Asia este prezent si la 1.500 m. Lungimea corpului este de 28 - 34 cm si o greutate medie de 130 – 197 g. Anvergura aripilor este cuprinsa intre 65 – 76 cm. Este un soim de talie medie spre mica, cu o silueta apropiata de a vanturelului rosu (Falco tinnunculus) si a soimului randunelelor (Falco subbuteo). Atinge penajul complet caracteristic adultului in al treilea an. Masculul are in penaj o combinatie unica intre albastrul – gri inchis (ardezie) de pe corp si rosul ruginiu de pe penele picioarelor si subcodale. Femela, este mai mare si are penajul gri – albastru pe spate si ruginiu pe corp. Se hraneste in special cu insecte, mamifere mici, broaste si serpi.

Localizare si comportament
Este o specie prezenta in sudul si estul continentului european. Este o pasare sociala ce cuibareste in colonii. Pentru cuibarit ocupa cuiburi vechi de rapitoare sau corvide, fiind in acest fel dependenta de coloniile de ciori de semanatura (Corvus frugilegus). Cea mai mare parte a hranei formata din insecte o captureaza in zbor. Uneori “planeaza la punct fix” sau merge pe sol cautandu-si prada. Cel mai activ vaneaza la rasarit si in amurg, cand poate fi vazut zburand la inaltime mica, deasupra raurilor. Ierneaza in Africa.

Populatie
Populatia europeana a speciei este relativ mica si cuprinsa intre 26.000 – 39.000 perechi. A marcat un declin semnificativ in perioada 1970 – 1990. Desi in unele tari in perioada 1990 – 2000 s-a mentinut stabila, a continuat sa descreasca in Rusia si estul continentului, determinand o tendinta descrescatoare pe ansamblu.

Imperechere
Soseste din cartierele de iernare in a doua parte a lunii aprilie si in prima parte a lunii mai. Femela depune 3 - 4 oua in a doua parte a lunii mai si inceputul lunii iunie, cu o dimensiune medie de 36,5 x 28,9 mm. Incubatia dureaza in medie 27 – 28 de zile si este asigurata de ambii parinti. Puii devin zburatori la 27 – 30 de zile si devin complet independenti dupa inca o saptamana.

Amenintari si masuri de conservare

Absenta locurilor de cuibarit ca urmare a reducerii efectivelor de ciori in unele zone, defrisarea palcurilor de copaci din zonele de cuibarit, intensificarea agriculturii prin folosirea pesticidelor sunt principalele pericole pentru specie. Un program de conservare a populatiei cuibaritoare din Ungaria si vestul Romaniei s-a desfasurat printr-un proiect LIFE.

Etimologie
Falco – lat. - soim
vespertinus, -a, -um, lat. – de seara