Gavia arctica

Cufundar polar / Gaviide

Cu o talie intermediara intre Cufundarul mic si Cufundarul mare, poate fi confundata cu ambele specii. Este o specie acvatica si migratoare. Adultii au lungimea corpului cuprinsa intre 63 – 75 cm si o greutate de ce variaza intre 2.000 – 3.400 g. Deschiderea aripilor este cuprinsa intre 100 – 127 cm. Adultii au infatisare similara. Comparativ cu una din speciile comune la noi, depaseste ca dimensiune corcodelul mare. Se hraneste cu peste, nevertebrate acvatice si vegetatie acvatica scufundandu-se pana la adancimi de 30 m si o perioada de timp de pana la 2 minute.

Localizare si comportament
Cuibareste solitar in zona arctica a Eurasiei pe lacuri interioare si golfuri marine, acolo unde nu se manifesta fluxul si refluxul. Paraseste locurile de cuibarit in septembrie, octombrie si revine inapoi in aprilie, mai. Ierneaza in zona Marii Baltice si in centrul si sudul Europei. Isi schimba penajul (naparleste) in februarie, martie. Este o specie tacuta in zbor si in timpul iernii (cu exceptia perioadei de cuibarit).

Populatie
Populatia europeana este relativ mica (mai putin de 92.000 perechi) si a manifestat un declin accentuat in perioada cuprinsa intre 1970 – 1990. Desi in Suedia si Finlanda specia a fost stabila sau a crescut numeric, intre 1990 – 2000 in Rusia, unde populatia este cea mai numeroasa si in Norvegia, a continuat sa scada. In Romania apare iarna in numar redus.

Imperechere
Este o specie monogama la care ritualul de imperechere este manifestat in special la perechile nou formate. Cuibul plasat la marginea apei este alcatuit din pamant captusit cu vegetatie. Este construit in principal de catre mascul, dar acesta poate fi asistat uneori de catre femela. Ouale au dimensiuni de 83 x 53 mm, de culoare maslinie cu pete negre, in numar de 1-3 au o greutate medie de 122 g si sunt incubate de ambii parinti o perioada de 29 de zile. Dupa eclozare primele zile le petrec in cuib, dupa care in primele saptamani stau pe spatele parintilor atunci cand acestia se deplaseaza pe luciul apei.

Amenintari si masuri de conservare
Paraseste usor cuibul in caz de deranj. Fiind o specie ce petrece luni de zile fara a reveni pe uscat este sensibila la poluarea apei, in special cu produse petroliere. Plasele monofilament determina cresterea mortalitatii la aceasta specie.

Etimologie
Gavia – lat.  – pasare de mare
arctica, arctous, -a, -um, lat. – arctic, septentrional