Neophron percnopterus

Hoitar / Accipitride

Hoitarul este o pasare de prada diurna, caracteristica zonelor aride si stancoase. Lungimea corpului este de 55 – 65 cm si o greutate de 2.000 – 2.400 g. Anvergura aripilor este cuprinsa intre 155 – 170 cm. Adultii au infatisare similara. Penajul adultului este alb, cu penele de zbor de pe aripi negre, colorit la care ajunge dupa 4 – 5 ani. Pasarile tinere au penajul maro - ciocolatiu. Se hraneste in principal cu hoituri de mamifere, domestice si salbatice, pasari moarte, resturi organice de la fructe, legume si chiar excremente. Uneori prinde animale bolnave sau ranite, pesti si insecte.

Localizare si comportament
Este o specie raspandita in partea sudica a continentului european. Atinge maturitatea sexuala la 4 – 5 ani si in captivitate traieste pana la 37 de ani. Desi se aduna in grupuri la locurile de hranire, este o pasare vazuta solitar sau in perechi. Este o specie monogama, la care perechea se pastreaza mai multe sezoane, insa nesupravegheata de mascul, femela se imperecheaza si cu alti masculi. Cuibul este asezat pe stanci sau copaci si atinge dimensiunea de pana la 1,5 m in diametru. Ritualul nuptial are loc cu acrobatii in zbor. Este frecvent vazuta planand in curentii ascendenti si poate strabate in cautarea hranei, pana la 80 de km pe zi. Atunci cand gaseste oua tari, foloseste pietre pe care le tine in cioc si cu care loveste oul pana se sparge. Populatia europeana ierneaza in sudul Africii, parcurgand un traseu de 3.500 – 5.500 km.

Populatie
Populatia europeana a speciei este mica si cuprinsa intre 3.500 – 5.600 perechi. In perioada 1970 – 2000 a manifestat un declin accentuat. Cele mai mari efective sunt prezente in Turcia si Spania.

Imperechere

Soseste din cartierele de iernare in luna martie. La construirea cuibului participa ambii parinti, acesta fiind alcatuit din crengi, captusit cu par. Femela depune de cele mai multe ori 2 oua, in a doua jumatate a lunii martie sau la inceputul lui aprilie, cu dimensiunea medie de 66 x 49 mm. Incubatia dureaza 42 de zile si este asigurata de ambii parinti. Puii devin zburatori la 70 – 85 de zile.

Amenintari si masuri de conservare
Deranjul, otravirea si electrocutarea in retelele de medie tensiune sunt considerate principalele pericole pentru specie. Campaniile impotriva folosirii ilegale a substantelor toxice sunt o prioritate pentru conservarea specie.

Etimologie
Neophron – mit., numele unui tanar transformat de Jupiter in vultur
perknos – gr. – negricios, pteron - aripa