Sterna caspia

Pescarita mare / Sternide

Pescarita mare este caracteristica zonelor umede cu apa dulce sau salmastra, lagunelor si tarmurilor nisipoase. Este specia cea mai mare dintre chire si apare pe toate continentele cu exceptia Antarcticii.  Lungimea corpului este de 48 – 56 cm si o greutate de 574 – 782 g. Anvergura aripilor este de circa 127 – 140 cm. Adultii au infatisare similara. Ciocul este rosu aprins cu varful negru, iar picioarele negre. Penajul este gri, iar partea superioara a capului este neagra. Se hraneste cu peste ce variaza ca dimensiune de la 5 – 25 cm, cu oua si pui ale altor pasari si lesuri atunci cand le gaseste.

Localizare si comportament
Este o specie prezenta in zona Marii Baltice si sud-estul Europei. Este o specie monogama, la care ritualul nuptial implica zboruri ale partenerilor, de pana la 200 m inaltime, iar apoi la revenirea pe sol, masculul ofera peste femelei pentru a o atrage. Atinge maturitatea sexuala la trei ani si are o longevitate de pana la 26 de ani, iar in medie traieste 12 ani. Este o specie activa atat in timpul zilei, cat si noaptea. Cuibareste in colonii asezate pe sol. Colonia este aparata in mod agresiv si pasarile care se apropie sunt alungate.  Poate ataca si rani si oamenii care intra in colonii. Se hraneste la o distanta de pana la 60 de km de la colonie. La construirea cuibului, realizat intr-o adancitura a solului si captusit cu resturi vegetale, participa ambii parteneri. Ierneaza in Africa.

Populatie
Populatia europeana este mica si cuprinsa intre 4 700 – 9 300 perechi. A inregistrat un declin semnificativ in perioada 1970 – 1990. Desi in perioada 1990 – 2000 populatia a crescut numeric, riscul specific populatiilor mici se mentine. In trecut, cuibarea in Romania in zona complexului lagunar Razim-Sinoie. Cele mai mari efective sunt in Rusia, Ucraina si Finlanda.

Imperechere

Soseste din cartierele de iernare in a doua parte a lunii aprilie. Femela depune in mod obisnuit 3 oua, in luna iunie, cu o dimensiune medie de 62,8 x 43,1 mm. Incubatia dureaza in jur de 22 – 27 de zile si este asigurata de ambii parteneri. Dupa eclozare, puii parasesc cuibul la cateva zile. Devin zburatori dupa 30 – 35 de zile, insa raman dependenti de parinti chiar si in prima iarna.

Amenintari si masuri de conservare

Degradarea si distrugerea habitatelor umede, poluarea apelor prin folosirea pesticidelor in agricultura si deranjul determinat de activitatile umane sunt principalele pericole ce afecteaza specia. Reducerea deranjului produs de activitatile umane si refacerea zonelor umede sunt prioritare.

Etimologie
sterna- numele pasarii in latina medieval
caspia, - us, - um – forma lat. – al Marii Caspice (zona tipica a specie)