Conservarea soimului dunarean in NE Bulgariei, Ungaria, Romania si Slovacia

 

 • Background

  Populatia soimilor dunareni din Europa este estimata la aproximativ 450 de perechi. In prezent in Ungaria si Slovacia traiesc 47% din totalul mentionat. Specia este amenintata cu disparitia in lumea intreaga, este listata in Anexa I a Directivei Pasari a Uniunii Europene si este o specie prioritara in derularea proiectelor Life-Nature. Incepand cu anul 2006 s-a derulat un prim proiect LIFE pentru conservarea speciei (LIFE06NAT/H/000096), in Ungaria si Slovacia, care a oferit noi cunostinte in legatura cu amenintarile existente pentru tinerii soimi dunareni, rata lor de supravietuire, dinamica (migratie, dispersie). Datorita sprijinului financiar acordat de UE acest procent (47%) s-a stabilizat si este in crestere, in timp ce populatia lumii este in usoara scadere.

  In timpul migratiei (dispersiei) juvenilii de soim dunarean acopera zone foarte mari, din Spania pana in Kazahstan, dar petrec mult mai mult timp si in Bulgaria, Romania si Serbia, unde gasesc locuri de cuibarit mai putin aglomerate. Aceste habitate pot deveni zone adecvate daca soimii vor gasi destule locuri de cuibarit si in cazul in care numarul de factori de risc va scadea.

 • Obiective

   

  • In 2009 a inceput un nou proiect care acopera si zone din Romania si Bulgaria. In cadrul acestui proiect partenerii din Ungaria si Slovacia vor impartasi experientele castigate pe parcursul primului proiect LIFE06 NAT/H/000096 cu partenerii din Bulgaria si Romania. Scopul acestui proiect este crearea de conditii favorabile pentru extinderea populatiei soimilor dunareni in tarile invecinate, iar in aceeasi timp de a stabiliza aceasta populatie. In acest fel cresterea populatiei va fi vizibila in toata Europa.

    

 • Amenintari

   

  • Principalii factori care pot afecta populatia soimului dunarean sunt urmatorii: degradarea cuiburilor naturale, degradarea habitatului de hranire, pierderea resurselor de hrana, cresterea mortalitatii cauzate de electrocutare sau vanare, rata scazuta de cuibarire datorita prabusirii cuiburilor naturale, deranjul antropic, rata de mortalitate ridicata in timpul migrarii si in cartierele de iernare.

    

 • Activitati

   

  • Proiectul pune accentul pe crearea si protectia unor locuri potrivite de cuibarit, prin crearea unor habitate potrivite soimilor dunareni si prin amplasarea unor cuiburi artificiale.

   Eforturile proiectului se concentreaza pe intelegerea mai buna a preferintelor de hranire si de habitat ale soimilor dunareni, pe introducerea unor masuri de management propice pentru habitatul popandaului (Spermophilus citellus) - hrana favorita a soimilor dunareni, masuri ce urmeaza sa fie implementate in situri Natura 2000, si pe elaborarea unei propuneri pentru modificarea sistemului de subventionare prin masurile de agro-mediu in favoarea unui management adecvat al habitatelor relevante pentru specia tinta.

   In anumite habitate pentru soimi vor avea loc activitati de repopulare cu popandai.

   Activitatile proiectului cuprind si activitati prevazute pentru scaderea mortalitatii. Acestea includ izolarea stalpilor de medie tensiune in apropierea cuiburilor si in habitate folosite de soimii dunareni, precum si pazirea cuiburilor, actiune prin care va scadea numarul cuiburilor distruse.

   Cu ajutorul transmitatoarelor satelitare va fi evaluata dinamica soimilor in timpul migratiei si se vor colecta informatii referitoare la zonele de iernare. Tot cu ajutorul acestor transmitatoare va fi posibila identificarea habitatelor utilizate de catre pasarile adulte in acele zone unde functioneaza sau sunt planificate parcuri eoliene. Scopul acestei actiuni este de a intelege mai precis impactul turbinelor eoliene asupra soimilor dunareni. Rezultatele obtinute vor fi utilizate in viitor in proceselor de  proiectare si autorizare a noilor parcuri eoliene.

   Se vor demara multiple activitati de comunicare dedicate in primul rand agricultorilor, fermierilor, vanatorilor si politicienilor atat la nivel local, cat si la nivel national, iar pentru publicul larg vor fi amplasate panouri informative. Scopul acestor activitati este de a creste gradul de constientizare in randul grupurilor tinta si de a obtine sprijin pentru protectia soimilor dunareni.

   Pentru a putea evalua schimbarile in tendintele populatiei, cat si succesul actiunilor de conservare a proiectului, un amplu program de monitoring ne va informa despre schimbarile in populatiile de  Falco cherrug respectiv Spermophilus citellus

    

 • Rezultate asteptate

   

  • Ca rezultat al acestui proiect situatia populatiei de soimu dunarean se va imbunatati semnificativ in regiune. Este de asteptat ca pana in 2014 populatia sa ajunga la 5 perechi in Dobrugea (Bulgaria), 200 de perechi in Ungaria, 10 perechi in Romania, si cel putin 35 de perechi in Slovacia, iar pana in 2020 populatia sa creasca pana la 7 perechi in Dobrugea (Bulgaria), 210 perechi in Ungaria, 15 in Romania si cel putin 40 de perechi in Slovacia.
Sucursale
Implica-te!
 • Vino alaturi de noi si doneaza pentru protejarea speciilor de pasari din Romania!
 • MembriDevino membru SOR ca sa te poti implica mai direct in toate actiunile noastre comune.
 • VoluntariAlatura-te eforturilor noastre de a face lucrurile mai bune si mai bine!