Together 4 Danube

Asa cum este evidentiat de Eurobarometrul din martie 2010 - Atitudinea europenilor fata de biodiversitate - pana la 30% dintre romani recunosc diferiti indicatori ai reducerii biodiversitatii.

In timp ce 80% dintre respondentii romani considera foarte importanta protejarea biodiversitatii din Romania si la nivelul UE, doar 23% dintre ei au spus ca fac sau pot face actiuni concrete pentru a ajuta sau de a sprijini activitatile de protectie, alti 40% declarand ca ar dori sa faca mai mult.

Potrivit aceluiasi studiu, 11% dintre romani sunt familiarizati cu termenul Natura 2000, dar numai 5% dintre ei stiu ce reprezinta acesta. 

Acest lucru demonstreaza un potential neexploatat pentru implicarea diferitelor grupuri-tinta in cadrul lucrarilor de conservare a naturii si, de asemenea, indica faptul ca problema constientizarii este, poate, mai putin relevanta decat gasirea modalitati lor eficiente de implicare a lor in acest sector.

Peisajul uluitor oferit de Dunarea inferioara este si locul unde putem intalni o extrem de bogata diversitate biologica. Fluviul, padurile de lunca pe care le hraneste, zonele umede si insulele pe care le creeaza adapostesc numeroase specii amenintate la nivel national, european sau global. Avand in vedere ca natura nu tine cont de frontierele administrative, eforturile pentru conservarea ei trebuie consolidate prin incurajarea cooperarii transfrontaliere in implementarea unor actiuni comune de management in special pentru siturile Natura 2000.

Acest lucru este posibil si prin proiecte in cadrul Programului de Cooperare Transfrontaliera Romania - Bulgaria, cofinantate de Uniunea Europeana prin Fondul European de Dezvoltare Regionala.

Societatea Ornitologica Romana alaturi de APM Olt, Societatea Bulgara pentru Protectia Pasarilor si Primaria Kozloduy deruleaza unui proiect cu scopul de a imbunatati protectia naturii si utilizarea durabila a resurselor naturale in regiunea transfrontaliera romano-bulgara de pe cursul Dunarii, respectiv in 4 judete din Romania (Mehedinti, Dolj, Olt si Teleorman) si 5 districte din Bulgaria (Vidin, Montana, Vratsa, Pleven si Veliko Tarnovo). Proiectul se concentreaza pe Dunarea de Jos, singurul sector de rau ramas inca dinamic si seminatural, cu fasii care pastreaza valori ridicate ale biodiversitatii.

Pana in prezent a fost colectate informatii legate de biodiversitatea din zona proiectului, inclusiv studii ale migratiei de primavara si toamna, a pasarilor rapitoare de zi. Studiile au durat cate 45 de zile si s-au desfasurat  in judetul Mehedinti, culoarul Timis-Cerna. Toate aceste date vor fi incluse intr-o baza de date GIS, un sistem interactiv pentru integrarea tuturor informatiilor legate de valorile naturale din regiunea transfrontaliera.

De asemenea, SOR a organizat intalniri cu fermierii din cadrul SPA Confluenta Jiu-Dunare pentru a-i informa cu privire la masurile de agro-mediu pentru care acestia sunt eligibili pentru a primi plati. Programul pentru plati de agro-mediu a fost dezvoltat incepand cu 2007, o data cu elaborarea Planului National de Dezvoltare Rurala, iar fermierii puteau aplica pentru diferite masuri incepand cu 2008. 2011 a fost primul an in care s-au inregistrat aplicatii in cadrul SPA Confluenta Jiu-Dunare si asta datorita activitatii noastre din cadrul proiectului.

Sucursale
Implica-te!
  • Vino alaturi de noi si doneaza pentru protejarea speciilor de pasari din Romania!
  • MembriDevino membru SOR ca sa te poti implica mai direct in toate actiunile noastre comune.
  • VoluntariAlatura-te eforturilor noastre de a face lucrurile mai bune si mai bine!