Share

Iarnă grea. Tone de semințe consumate de păsări în parcuri

1,5 tone de semințe de floarea soarelui, atât au consumat păsările din marile parcuri bucureștene în numai două luni de la reinstalarea hrănitorilor Societății Ornitologice Române.

Frigul din această iarnă a dus la mai mult decât dublarea consumului de semințe, comparativ cu anul trecut la păsările cântătoare din parcuri. „În iarna trecută, la cele 30 de hrănitori am avut un consum de 700 de kilograme de semințe. Numai în noiembrie, decembrie și câteva zile din ianuarie și deja consumul este dublu. Păsările cunosc locurile de hrănire, am relocat hrănitori din parcurile unde nu aveau succes și se simte”, a spus Valentin Marin, managerul proiectului Bucureștiul Prinde Aripi.

Frigul din ultimele zile a făcut ca aceste hrănitori să devină adevărate cantine pentru păsări. Nu doar pițigoii, porumbeii, țiclenii și vrăbiile vin la ele, ci și veverițe, ciori, porumbei. Fauna urbană profită de munca a 14 voluntari ai SOR, care alimentează hrănitorile indiferent de vremea de afară. „Avem voluntari cu vârste de la 25 de ani la 55 și îi apreciem pe toți. Merg zilnic, prin zăpadă sau pe ger cu sacoșe și rucsaci de semințe în parcuri. Le mulțumim și bucureștenilor care au înțeles că păsările au nevoie de ajutor și care din când în când pun semințe în hrănitorile SOR”, a mai spus Valentin Marin.

Dat fiind că deja s-au epuizat 1,5 tone de semințe de floarea soarelui, SOR va achiziționa încă o tonă pentru a ajută păsările să iasă din iarnă. Inițiativa noastră de a proteja fauna urbană este acum sprijinită financiar de Bere Zăganu, MioBio Cosmetics și LuConsult Team, iar banii primiți de SOR se vor regăsi în noul transport de hrană.

În București se află acum 30 de hrănitori, în parcurile Carol, Tineretului, IOR, Cișmigiu, Herăstrău, Kiseleff și Bordei. Ultima montată este cea din „Delta dintre blocuri”, acolo unde este alimentată de membrii Asociației Parcul Natural Văcărești. Harta tuturor hrănitorilor amplasate în Capitală poate fi consultată online AICI

Hrănirea păsărilor pe timp de iarnă se face acum doar cu semințe de floarea soarelui, aliment ideal pentru ele deoarece are un aport caloric important. Odată ce se începe aprovizionarea de la hrănitori, această operațiune continuă fără întrerupere până în luna martie. Motivul este simplu – păsările se obișnuiesc cu acest loc de hrănire, vin aici și nici nu își mai caută alte surse de hrană. Dacă nu mai găsesc semințele, vor consuma energie mult mai multă pentru a găsi noi surse.

Dacă păsările nu au alimente care să le asigure energia, frigul iernilor geroase devine călău – un pițigoi albastru pierde și 33% din masa corporală într-o noapte geroasă.

Cuiburile artificiale pe care le-am amplasat deja în parcurile bucureștene au și ele rostul lor iarna. Cu puful, paiele și materialele adunate peste an, un cuib devine un loc ideal de înnoptat, mai ales că în el temperaturile sunt cu 10 grade mai mari decât cele de afară.

Proiectul Bucureștiul prinde Aripi se extinde de anul acesta, dat fiind că mai multe primării din țară au solicitat ajutor Societății Ornitologice Române pentru a amenaja parcurile. Primul oraș a fost Bistrița, cu Asociația Harta verde România și primăria din localitate. Urmează stațiunea Slănic Moldova, Clujul deja are hrănitori, astfel încât denumirea proiectului va deveni… România Prinde Aripi.

Dacă ți-a plăcut, distribuie