Share

Protecția berzei albe în Lunca Dunării

Societatea Ornitologică Română a derulat în perioada septembrie 2004 – septembrie 2006 un proiect de cercetare și conservare a berzei albe în România, finanțat de organizația franceză Ligue pour la Protection des Oiseaux și Ministerul Ecologiei și Dezvoltării Durabile din Franța.

Acest proiect a prevăzut, printre altele recensământul acestei specii în România (acțiune desfășurată în 2004 și 2005 în cadrul celui de-al IV-lea Recensământ Internațional al berzei albe), echiparea a trei berze cu transmițătoare satelitare (prima acțiune de acest fel în România) în scopul studiului migrației indivizilor acestei specii. Dintre aceste exemplare, barza albă poreclită „Kele”, un pui eclozat în 2005 în localitatea Dumbrăvioară, jud. Mureș, a parcurs până în 22 noiembrie 2005 aproximativ 8240 km și se află în Sudan. Puiul a fost echipat cu un transmițător la sfârșitul lunii iulie 2005.

Alte activități au presupus conștientizarea publicului prin diverse acțiuni și prin publicarea de materiale informative (postere, vederi, broșuri).  

Rezultate

– instalarea suporturilor pentru cuiburi în colaborare cu Electrica;

– organizarea unui concurs de desene (Vecina noastră barza albă) la care au participat 892 de copii sub 18 ani, inclusiv din Ungaria și fosta Iugoslavie;

– organizarea unei campanii de monitorizare a întoarcerii berzelor în locurile de cuibărit, pentru care au trimis date voluntari din întreaga țară;

– realizarea site-ului web al proiectului: www.ciconia.ro;

– realizarea unui film documentar: Vecina noastră, barza albă 

– publicarea unei broșuri (Vecina noastră, barza albă), a unor cărți poștale, sticker-e și postere cu barza albă;

– realizarea recensământului berzei albe;

– identificarea și descrierea celor mai importante habitate pentru barza albă, din România;

– delimitarea a 4 SPA esențiale pentru populația de berze din România;

– monitorizarea deplasărilor indivizilor prin echiparea a 3 berze cu transmițătoare satelitare, una dintre ele (Kele) ajungând până în Tanzania, la peste 10 000 km de locurile de cuibărit.

Dacă ți-a plăcut, distribuie