Share

Voluntariat

 • Pentru a socializa

 • Pentru a câștiga experiență

 • Pentru a-ți menține în uz cunoștințe sau abilități dobândite

 • Pentru a nu pierde timpul acasă

 • Pentru a-ți face noi prieteni și cunoștințe

 • Pentru a învăța lucruri noi și a-ți forma noi deprinderi

 • Pentru a-ți face contacte utile

 • Pentru a te simți util

 • Pentru a fi parte a unei organizații prestigioase

 • Pentru a testa o nouă carieră

 • Pentru a realiza ceva

 • Pentru a-ți asuma o responsabilitate

 • Pentru a face parte dintr-o echipă

Societatea Ornitologică Română desfășoară mereu proiecte la care are nevoie de voluntari. Suntem un ONG cu activități specifice protecției mediului și protecției pasărilor, un ONG deschis către iubitorii de Natura.

Poți să te faci auzit, poți lăsa amprenta ta într-o campanie a SOR sau în unul din proiectele noastre. E nevoie să ai cunoștințe de baza despre pasările sălbatice și habitatele lor. Poți beneficia de instruire din partea experților SOR și apoi vei putea lucra alături de noi pentru Natura din România.

Dacă

– ești iubitor al naturii

– îți place să-ți dedici timpul și abilitățile în beneficiul naturii

– vrei să câștigi experiență în domeniul protecției mediului

– vrei să te implici

SOR nu este chiar un ONG de mediu tipic. Activitățile pe care le desfășuram au aproape toate legătură cu păsările, de aceea și voluntarii pe care îi căutăm au experiență în birdwatching sau sunt dispuși să își construiască una. 

Nu avem acțiuni permanente de ecologizare sau de plantare, în schimb avem acțiuni permanente de monitorizare a pasărilor, fie ca vorbim de pasările de apă sau cele comune. 

Pentru a fi un voluntar SOR este, deci, nevoie de cunoștințe minime despre păsări și despre habitatele lor.

Nu sunt singurele noastre proiecte, avem nevoie de sprijin și la organizare de evenimente, la organizarea de tabere de ornitologie și de ieșiri în natură, la acțiuni de comunicare sau activități de birou. Înainte de a decide dacă vei investi energia și timpul tău într-o acțiune de voluntariat la SOR, cel mai bine este să verifici care sunt acțiunile sau proiectele în care te regăsești și la care poți să ajuți.

Nu toate proiectele SOR se desfășoară permanent, unele sunt sezoniere (hrănirea pasărilor din parcuri) sau axate pe perioade stricte de timp (evenimente). Unele au loc în week-end, altele în cursul săptămânii. Poți ajuta cu mai mult decât simpla ta prezență.

Crezi ca poți să asiguri transportul de persoane sau de materiale cu mașina sau cu barca, crezi ca poți furniza alimente sau apa, crezi ca poți intermedia un contract de sponsorizare între firma la care lucrezi și SOR – toate aceste acțiuni sunt binevenite și recunoaștem și acest tip de voluntariat. 

E simplu: consultă lista activităților în care te poți implica, găsește una la care sa vrei să participi și scrie-ne la adresa kinga.cimpan@sor.ro.  

Din 1990 până acum, an de an, SOR desfășoară o Expediție Națională în Delta Dunări. Doar cu ajutorul voluntarilor.

Iarnă de iarnă, numărăm păsările de apă din Romania. Doar cu ajutorul voluntarilor.

Organizam evenimente în toată țara. Doar cu ajutorul voluntarilor. 

Instalăm cuiburi artificiale în parcuri și grădini. Doar cu ajutorul voluntarilor. 

An de an observam migrația la Euro BirdWatch. Doar cu ajutorul voluntarilor. 

Hrănim păsările sălbatice din parcurile României. Doar cu ajutorul voluntarilor. 

Alege un proiect care să ți se potrivească, alege o activitate la care crezi că te pricepi. Daca ești interesat de păsări și de natură, atunci ai nimerit bine – la SOR.

Va lua legătura cu tine colega noastră Kinga Cîmpan, îți va confirma dacă mai avem locuri la activitatea respectivă și vom lucra împreună pentru natură. 

Asta este una dintre întrebările la care vă răspundem cu o altă întrebare: de când voluntariatul înseamnă să primești, nu să oferi? 🙂

Dar chiar și așa voluntarii SOR au câteva beneficii:

 • un contract de voluntariat. Conform legii voluntariatului, activitatea ta în proiectele SOR este considerata experiență de lucru. Pentru liceeni și studenți acest lucru e mai mult de cât benefic.
 • instructaj specializat, în funcție de activitatea la care devin voluntari
 • posibilitatea de a ieși în natură alături de biologi, oameni dedicați conservării, de a observa specii rare de păsări și de a învață din experiența biologilor SOR
 • nu în ultimul rând, satisfacția că prin observațiile făcute voluntarii contribuie la lucrări științifice realizate de biologi (este cazul MidWinter, Common Bird Monitoring)
 • o echipă entuziastă și optimistă

 

ACTIVITĂȚI ÎN CARE SE POT IMPLICA VOLUNTARII

Dacă ți-a plăcut, distribuie