Voluntariat
Pentru a socializa
Pentru a câștiga experiență
Pentru a-ți menține în uz cunoștințe sau abilități dobândite
Pentru a nu pierde timpul acasă
Pentru a-ți face noi prieteni și cunoștințe
Pentru a învăța lucruri noi și a-ți forma noi deprinderi
Pentru a-ți face contacte utile
Pentru a te simți util
Pentru a fi parte a unei organizații prestigioase
Pentru a testa o nouă carieră
Pentru a realiza ceva
Pentru a-ți asuma o responsabilitate
Pentru a face parte dintr-o echipă
Societatea Ornitologică Română desfășoară mereu proiecte la care are nevoie de voluntari. Suntem un ONG cu activități specifice protecției mediului și protecției pasărilor, un ONG deschis către iubitorii de Natura.
Poți să te faci auzit, poți lăsa amprenta ta într-o campanie a SOR sau în unul din proiectele noastre. E nevoie să ai cunoștințe de baza despre pasările sălbatice și habitatele lor. Poți beneficia de instruire din partea experților SOR și apoi vei putea lucra alături de noi pentru Natura din România.
Dacă
– ești iubitor al naturii
– îți place să-ți dedici timpul și abilitățile în beneficiul naturii
– vrei să câștigi experiență în domeniul protecției mediului
– vrei să te implici
SOR nu este chiar un ONG de mediu tipic. Activitățile pe care le desfășuram au aproape toate legătură cu păsările, de aceea și voluntarii pe care îi căutăm au experiență în birdwatching sau sunt dispuși să își construiască una.
Nu avem acțiuni permanente de ecologizare sau de plantare, în schimb avem acțiuni permanente de monitorizare a pasărilor, fie ca vorbim de pasările de apă sau cele comune.
Pentru a fi un voluntar SOR este, deci, nevoie de cunoștințe minime despre păsări și despre habitatele lor.
Nu sunt singurele noastre proiecte, avem nevoie de sprijin și la organizare de evenimente, la organizarea de tabere de ornitologie și de ieșiri în natură, la acțiuni de comunicare sau activități de birou. Înainte de a decide dacă vei investi energia și timpul tău într-o acțiune de voluntariat la SOR, cel mai bine este să verifici care sunt acțiunile sau proiectele în care te regăsești și la care poți să ajuți.
Nu toate proiectele SOR se desfășoară permanent, unele sunt sezoniere (hrănirea pasărilor din parcuri) sau axate pe perioade stricte de timp (evenimente). Unele au loc în week-end, altele în cursul săptămânii. Poți ajuta cu mai mult decât simpla ta prezență.
Crezi ca poți să asiguri transportul de persoane sau de materiale cu mașina sau cu barca, crezi ca poți furniza alimente sau apa, crezi ca poți intermedia un contract de sponsorizare între firma la care lucrezi și SOR – toate aceste acțiuni sunt binevenite și recunoaștem și acest tip de voluntariat.
E simplu: consultă lista activităților în care te poți implica, găsește una la care sa vrei să participi și scrie-ne la adresa kinga.cimpan@sor.ro.
Din 1990 până acum, an de an, SOR desfășoară o Expediție Națională în Delta Dunări. Doar cu ajutorul voluntarilor.
Iarnă de iarnă, numărăm păsările de apă din Romania. Doar cu ajutorul voluntarilor.
Organizam evenimente în toată țara. Doar cu ajutorul voluntarilor.
Instalăm cuiburi artificiale în parcuri și grădini. Doar cu ajutorul voluntarilor.
An de an observam migrația la Euro BirdWatch. Doar cu ajutorul voluntarilor.
Hrănim păsările sălbatice din parcurile României. Doar cu ajutorul voluntarilor.
Alege un proiect care să ți se potrivească, alege o activitate la care crezi că te pricepi. Daca ești interesat de păsări și de natură, atunci ai nimerit bine – la SOR.
Va lua legătura cu tine colega noastră Kinga Cîmpan, îți va confirma dacă mai avem locuri la activitatea respectivă și vom lucra împreună pentru natură.
Asta este una dintre întrebările la care vă răspundem cu o altă întrebare: de când voluntariatul înseamnă să primești, nu să oferi? 🙂
Dar chiar și așa voluntarii SOR au câteva beneficii:
- un contract de voluntariat. Conform legii voluntariatului, activitatea ta în proiectele SOR este considerata experiență de lucru. Pentru liceeni și studenți acest lucru e mai mult de cât benefic.
- instructaj specializat, în funcție de activitatea la care devin voluntari
- posibilitatea de a ieși în natură alături de biologi, oameni dedicați conservării, de a observa specii rare de păsări și de a învață din experiența biologilor SOR
- nu în ultimul rând, satisfacția că prin observațiile făcute voluntarii contribuie la lucrări științifice realizate de biologi (este cazul MidWinter, Common Bird Monitoring)
- o echipă entuziastă și optimistă
ACTIVITĂȚI ÎN CARE SE POT IMPLICA VOLUNTARII
Recensământul Păsărilor de Apă
Toată lumea merge la mare vara, noi mergem iarna. Și la mare, și în Deltă, și pe cursurile marilor râuri. Din 1990, SOR realizează Monitorizarea de Iarnă a Păsărilor Acvatice, proiect internațional la care biologii români contribuie cu date încă dinainte de Revoluție. (Da, e frig rău în perioada 10-20 ianuarie!)
Lista completă, standardizată, a locațiilor în care avem nevoie de voluntari poate fi accesată în format KMZ/Google Earth – AICI.
Este un program generic de monitorizare pe termen lung a speciilor comune de păsări. Programul se adresează voluntarilor care cunosc speciile comune de păsări. Nu este necesară cunoaşterea detaliată a tuturor speciilor de păsări din România, programul este destinat şi iubitorilor naturii care recunosc cu siguranţă speciile comune şi frecvente. Şi ei ne pot furniza informaţii importante despre sănătatea naturii din ţară.
Atlasul Păsărilor din București
Scopul proiectului este realizarea Atlasului păsărilor cuibăritoare din București, având ca rezultat final hărți de distribuție, abundență și evidență a cuibăritului pentru fiecare specie observată.
Pentru a deveni unul dintre voluntarii care ajută la colectarea datelor trebuie în primul rând să cunoști bine speciile de păsări și să ai un telefon smart cu ajutorul căruia vei aduna datele. Deși majoritatea observațiile vor fi la distanțe mici, un binoclu alături de un determinator de păsări sunt mereu bine venite pentru o identificare precisă a speciilor.
Grow Wild este primul nostru program de tip școală de vară, în care combinăm cunoștiințele noastre despre natură cu jocurile și vă scăpăm de grija copiilor pentru o săptămână. Vrem ca de pe urma acestui program să beneficieze copiii, părinții lor și … Natura. În luna iulie, la Cluj Napoca, de la ora 9 la ora 17, copiii sunt alături de noi și voluntarii noștri. Le asigurăm și mesele și îi ținem ocupați cu activități în natură, activități care să le stimuleze curiozitatea, îndemânarea și să le asigure un somn profund la încheierea zilei. Pregătim de toate – de la ateliere de artizanat la cursuri cu specialiștii și colaboratorii SOR.
Pe 1 Aprilie, toată lumea face poante și păcăleli, noi facem cuiburi pentru păsări. Este Ziua Păsărilor, nu doar a Păcălelilor, iar SOR o serbează an de an cu ieșiri pe teren și cu amplasări de cuiburi. Este o tradiție impusă de profesorii români încă din perioada interbelică și ne place această tradiție. (Da, doare când ne mai dăm cu ciocanul peste degete.)
Cluj Napoca
Eveniment organizat în luna mai, care constă într-un concert de muzică clasică și tururi ornitologice ghidate în parcuri sau grădini botanice, combină ornitologia cu muzica, adresat în principal unui public mai matur.
București, Cluj Napoca
Eveniment organizat în luna iulie, în aer liber, cu activități educative dedicate în special copiilor și tinerilor. Scopul este implicarea directă a publicul mai tânăr în relația dintre om și natură și din perspectiva patrimoniului și a valorilor culturale tradiționale. Adresat publicului mai tânăr și familiilor.
Cluj Napoca
Eveniment organizat în luna decembrie, cu ocazia începerii sezonului de hrănire a păsărilor sălbatice, cu activități educative dedicate în special copiilor și tinerilor. Scopul este implicarea directă a publicul în relația dintre om și natură.
Cluj Napoca