Share

Școala de vară nu se face în clasă

Am încheiat - cu succes, zicem noi - prima ediție a școlii de vară „Grow Wild” de la Cluj, o acțiune pe care o pregăteam de ceva timp. Era nevoie să ajungem la publicul nostru cu mai multe informații decât le putem furniza la un eveniment care ține o zi.

„Ideea de a testa activități de genul școlilor de vară a venit din dorința noastră de a petrece mai mult timp cu copiii interesați de natură. Noi, la Biroul Teritorial SOR Cluj, avem multe evenimente, dar acestea durează numai o zi și mereu plecăm cu senzația că puteam să le spunem mai mult, că puteam să îi învățăm mai multe. Nu ascund că ne frustrează să simțim asta, ni se pare că uneori doar zgâriem suprafața unor lucruri care pe ei îi captivează. Ne-am dorit mereu să facem mai multe”, spune Dora Domșa, motorul școlii de vară de la Cluj. 

Vacanța de vară a fost momentul ideal pentru această întâlnire. Iar cea mai potrivită locație pentru o asemenea activitate era Parcul Etnografic Național ”Romulus Vuia”. Școala de vară se numește„ Grow Wild”, dar la fel de bine ar fi fost și „Vara pe Uliță”. 

Colegii de la Cluj nu au făcut altceva decât să recreeze ceea ce ei au trăit în copilărie – experiența libertății și fericirii simțite veri de-a rândul la bunici, la țară. Au participat 20 de copii cu vârsta între 8 și 12 ani, care au descoperit că alergatul pe uliță fără grija mașinilor, hrănitul caprelor, furatul fructelor coapte de la vecini (chiar și numai pentru a hrăni caprele) sunt bucurii universale. Măcar pentru aceste lucruri și tot a meritat să petrecem săptămâna împreună. 

„Noi am vrut mai mult decât atât, poate puțin prea mult, dacă ne gândim că, totuși, copii sunt în vacanță. Ce ne dorim de fapt cu toate acțiunile și evenimentele noastre, este să apropiem copii de natură. Așa că le-am încărcat programul cu activități și ateliere menite toate să le arate cât de aproape de ei se găsesc acele viețuitoare pe care le văd în documentare. Și cât de simplu este să le poată descoperi și ajuta”, a mai spus Dora Domșa. 

Luni, a fost ziua insectelor. Copiii au prins în fileul entomologic fluturi, cosași, lăcuste și au descoperit prin joc cât de greu reușesc să găsească nevertebratele hrana.

Marți, fără trei ceasuri rele, a fost ziua mamiferelor. Cei mici au verificat, găsit și eliberat din capcane șoricei și pârși, cărora le-au citit pe furiș jurnalul. 

Miercuri, atelierul de ciuperci. Prichindeii au avut șansa să găsească în pădurea din apropiere câteva zeci de specii de ciuperci și au aflat informații despre ciclul lor de viața, dar și despre riscurile consumului neavizat. 

Joi, o zi dedicată plantelor. Copiii au făcut un mic ierbar, dar au folosit plantele și pentru obiecte decorative. 

Vineri, ultima zi, dedicată amfibienilor și reptilelor. A fost rândul țestoasei, al șarpelui și al șopârlei să îi încânte pe copii, moment așteptat încă de luni. 

Și, firesc, în fiecare zi au învățat ceva despre păsări: originea lor, cum se identifică, ce instrumente folosește un ornitolog, cum și de ce construim cuiburi artificiale și cum le pot ajuta. 

„Am exagerat, poate, cu mulțimea de informații. Dar reacțiile din partea copiilor au fost foarte bune: de la interes vizibil, întrebări inteligente, sosirea în pas vioi dimineața, până la adormit seara obosiți, povestind ce s-a mai întâmplat peste zi. Le-am testat și lor limitele, dar și pe ale noastre – nu ne-am așteptat să fie atât de greu, dar nici să ne simțim atât de recompensați.

La finalul Școlii putem spune că sunt copii interesați de natură, trebuie doar să fie aduși în contextul potrivit. Prin comportamentul lor, cei 20 de „sălbăticiți” ne-au făcut să înțelegem și mai mult ceea ce spunea Neil deGrasse Tyson, și anume că un om de știință este un copil care nu s-a maturizat. Sperăm ca prin scurta noastră întâlnire cu acești copii să le fi întârziat puțin și noi devenirea. Un lucru e sigur: anul viitor vom multiplica experiența, sperând astfel ca în viitor să avem, dacă nu mai mulți ornitologi, măcar mai mulți iubitori ai naturii”, a încheiat Kinga Câmpan de la Biroul SOR Cluj. 

Am avut ajutoare, fără de care nu am fi avut o săptămână atât de reușită: Andrei Daniel Mihalca, Cristina Craioveanu, Rémán Kinga, Radmila Szylagyi, Eliana Sevianu, Olivia Pistrui, Alexandra Pașcalău, Diana Morariu, Chiriluș Gicu Valeriu, Macalik Kunigunda, Szabó Csilla, Daubner Timea, Păun Georgiana, Benkő Zoltán, Alex Luchici, Daisler Printing House. 

Dacă ți-a plăcut, distribuie