Share

Noaptea Privighetorilor

Aduce oamenii în contact cu păsările și natura într-un mod inedit, prin intermediul muzicii.

Iubești ceea ce cunoști. Nu renunța la ceea ce iubești. Iubirea e o poveste veche, dar întotdeauna nouă. Cu toții am auzit sau citit astfel de aforisme. Viețile noastre sunt modelate de sentimente. Luăm decizii în funcție de emoții. Ne amintim momente importante din viața noastră prin prisma emoțiilor simțite atunci. Tot ceea ce am scris mai sus este valabil și pentru relația noastră cu natura și cu păsările, probabil cei mai buni ambasadori ai acesteia.   

Noaptea Privighetorilor este acel eveniment care generează emoții puternice și de durată. Fie că mijlocește primul contact cu păsările sau o reîntâlnire așteptată, Noaptea Privighetorilor aduce pe fețele oamenilor uimire, încântare și entuziasm. Tot ce trebuie pentru ca magia să se întâmple este o seară frumoasă de mai sau iunie și un spațiu verde generos și primitor sau intim. Dacă auzim și cântecul privighetorilor, cum adesea se întâmplă, avem cu adevărat o experiență extraordinară. 

Ineditul acestui eveniment constă în îmbinarea tururilor ghidate ornitologice, cu concerte de muzică clasică, susținute de artiști în mijlocul naturii. E vorba, în general, de natura urbană, cea găzduită de parcuri etnografice sau grădini botanice. Aceste spații verzi generoase se aseamănă întrucâtva ariilor naturale, fiind o oază de liniște pentru noi și un refugiu binevenit pentru viețuitoarele din orașele noastre. 

Pașii iubitorilor de natură sunt purtați pe aleile înverzite, ai căror locuitori – mierle, codroși, țicleni, ciocănitori sau privighetori – se lasă observați sau doar ascultați. Specialiștii au astfel ocazia să prezinte înaripatele, dar mai ales să vorbească despre legătura noastră indisolubilă nu doar cu păsările, ci cu toată lumea naturală. Expoziția grafică sau fotografică parte a evenimentului continuă munca începută de ornitologi. Iar lăsarea serii aduce cu sine concertul de muzică clasică, când emoția atinge cote înalte. Pe această emoție ne bazăm, ea e cheia de boltă a acestui proiect. Sperăm ca starea de grație din aceste câteva ore să dăinuie, iar păsările și natura să devină o cauză pe care participanții să o susțină necondiționat. 

Ne place să ne gândim la Noaptea Privighetorilor ca la un duet, al păsărilor, a căror triluri ne încântă în timpul plimbărilor, cu muzicienii, în a căror muzică recunoaștem notele cântate nu cu mult timp în urmă de artiștii cu aripi și sirinx, nu cu arcuș. Chiar dacă fiecare își cântă propria partitură, rezultatul este armonios. Și această armonie am vrea să definească relația noastră cu natura.

Dacă ți-a plăcut, distribuie