Specii comune

Uite Barza!

Recensământul cuiburilor de berze este un efort de a cunoaște situația berzelor albe în România. Primul pas pentru a le ajutaeste de să știm câte perechi cuibăresc și care este numărul puilor. Colectarea datelor se face cu ajutorul unei aplicații de smartphone care a fost creată special pentru acest proiect, cu ajutorul ENEL România. Pe termen lung, dorim ca această aplicație să fie folosită de cât mai multă lume pentru recenzarea cuiburilor de berze, astfel încât în timp să devină instrumentul de bază pentru colectarea datelor privind cuibăritul acestei specii în România. Aplicația este simplă, dar acuratețea datelor este esențială.

Atlasul Păsărilor din București

Atlasul poate avea influențe în domenii precum cercetarea și educația, poate fi o unealtă pentru planificarea strategiilor de conservare a speciilor dar mai ales poate influența luarea deciziilor care au impact asupra orașului în care locuim (tipul construcțiilor, păstrarea spațiilor verzi, pesticidele utilizate, etc.).

Monitorizarea Păsărilor Comune

Ce este programul „Monitorizarea Păsărilor Comune”? Este un program generic de monitorizare pe termen lung a speciilor comune de păsări. Programe similare există în majoritatea ţărilor din Europa. Împreună formează „Pan – European Common Bird Monitoring” (Monitorizarea Pan Europeană a Păsărilor Comune). La nivel european, procesul este coordonat de EBCC. Cine poate participa? Programul se adresează membrilor SOR […]

Protecția berzei albe în Lunca Dunării

Societatea Ornitologică Română a derulat în perioada septembrie 2004 – septembrie 2006 un proiect de cercetare și conservare a berzei albe în România, finanțat de organizația franceză Ligue pour la Protection des Oiseaux și Ministerul Ecologiei și Dezvoltării Durabile din Franța. Acest proiect a prevăzut, printre altele recensământul acestei specii în România (acțiune desfășurată în […]

International WaterBird Count

Ce este"Recensământul Păsărilor de Apă (International Waterbird Count - IWC)"? Este un program internațional de monitoring pe termen lung al efectivelor speciilor de păsări legate de mediul acvatic. A fost lansat încă din anul 1967 de către Wetlands International (pe atunci International Waterfowl and Wetlands Research Bureau - IWRB).