Share

Conservarea acvilei țipătoare mici în România

Agenția Regională de Protecția Mediului Sibiu alături de partenerii Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii „Grupul Milvus” și Societatea Ornitologică Română, implementează proiectul „Conservarea acvilei țipătoare mici în România” finanțat prin componentă Natură și Biodiversitate a programului LIFE+ al Comisiei Europene.

Acest proiect are finanțare prin proiectul Life al Uniunii Europene și se va derula pe parcursul a patru ani, în perioada 2010-2013.

Proiectul are ca principal obiectiv crearea condițiilor optime pentru asigurarea stării favorabile de conservare pentru un procent semnificativ (22%) din populația de acvilă țipătoare mică la nivelul Uniunii Europene. Semnificația proiectului crește dat fiind faptul că România a fost avertizată de către Comisia Europeană cu aplicarea unor sancțiuni extrem de costisitoare pentru nerespectarea angajamentelor în domeniul protecției păsărilor.

Acvilă țipătoare mică este o pasăre răpitoare a cărei zona de cuibarire este restrânsă în principal în partea centrală, estică și de sud-est a Europei. Specia este considerată a fi în declin pe întreaga arie de răspândire, populația fiind estimată la 20.000 de perechi la nivel global. România oferă acesti specii una dintre cele mai importante zone de cuibărit. Ca rezultat al celor mai recente studii, populația de acvilă țipătoare mică din România este estimată între 2000 – 2300 de perechi, reprezentând aproximativ 22% din populația speciei la nivelul Uniunii Europene și 10% din întreaga populație la nivel global.

 

 

 

Dacă ți-a plăcut, distribuie