Știrile proiectului
25 octombrie 2017
Final de misiune științifică pentru Arlie
Final de misiune științifică pentru acvilă țipătoare mică (Aquila pomarina) Arlie. Emițătorul satelitar cu care a fost echipată pasărea transmite de mai multe zile din aceeași locație, undeva în savana din sudul Sudanului de Sud, în apropiere de granița cu Uganda, din rezervația naturală Kidepo.
14 septembrie 2017
Arlie a plecat spre Africa
Acvila țipătoare mică Arlie a plecat în cea de-a cincea migrație monitorizată satelitar pe data de 12 septembrie 2017.
3 aprilie 2017
Acvila Arlie a ajuns în România
Arlie, acvila țipătoare mică (Aquila pomarina) monitorizată satelitar de ornitologi a ajuns în România.
20 septembrie 2016
Arlie a început migrația de toamnă
Gata, e toamnă – o confirmă și Arlie, acvila țipătoare mică (Aquila pomarina). Vineri dimineața, pe 16 septembrie, Arlie, acvila țipătoare mică echipată cu un transmițător satelitar cu GPS, a început migrația de toamnă.
30 septembrie 2015
Acvilele țipătoare mici au plecat
Arlie și Erika, cele două acvile țipătoare mici (Aquila pomarina) monitorizate satelitar au plecat în migrația de toamnă. Arlie și Erika au fost echipate cu transmițătoare satelitare în cadrul proiectului „Conservarea acvilei țipătoare mici în România”, proiect al cărui beneficiar a fost Agenția Regională de Protecția Mediului Sibiu, cu parteneri Grupul Milvus și Societatea Ornitologică Română.
29 mai 2015
Arlie în plin ritual nupțial
Ca și cum nu era de ajuns că le furnizează informații foarte prețioase ornitologilor, acvila vedetă Arlie le-a oferit și un episod superb, rar observat: ritualul nupțial pentru acvilele țipătoare mici (Aquila pomarina).
3 aprilie 2015
Acvila Arlie, cea mai timpurie revenire
Arlie este prima acvilă țipătoare mică echipată cu transmițător satelitar care se întoarce anul acesta din migrație, cu mult mai devreme decât în anii anteriori! În 2014, acvilă ajunsese în România pe data de 9 aprilie.
11 aprilie 2014
Arlie a revenit în România
Arlie este prima acvilă țipătoare mică echipată cu transmițător satelitar care se întoarce anul acesta din migrație. Pasărea, care a fost botezată de prietenii SOR pe pagina de Facebook, a ajuns în țară pe data de 9 aprilie, după ce a parcurs o distanță de aproape 25.000 de kilometri.
27 noiembrie 2013
Conferința Internațională în România pentru Actualizarea Planului European de Acțiune pentru Acvila Țipătoare Mică
În cadrul proiectului LIFE a fost organizată Conferința Internațională pentru Actualizarea Planului European de Acțiune pentru Acvila Țipătoare Mică la care au participat 50 de ornitologi din 15 țări europene. Lucrările conferinței s-au desfășurat la cabană Bâlea Cascadă din Munții Făgăraș, în perioada 31 Oct. – 2 Nov. 2013.
30 septembrie 2013
Ultima zi de vacanță, prima zi de migrație pentru acvilele țipătoare mici
15 septembrie 2013, ultima zi de vacanță a elevilor, a fost prima zi de migrație pentru acvilele țipătoare mici echipate cu transmițătoare satelitare. Arlie și Erika au plecat spre Africa, pentru sezonul rece. Arlie este numele ales de prietenii paginii facebook a Societății Ornitologice Române, iar numele acvilei provine din engleză veche, limba în care înseamnă „Pădurea Acvilelor”.
31 iulie 2013
A fost montat ultimul transmițător satelitar pe o acvilă țipătoare mică
O echipă mixtă a Societății Ornitologice Române, a Asociației ”Grupul Milvus” și a Agenției Pentru Protecția Mediului Sibiu a montat ultimul transmițător pe o acvilă țipătoare mică, în zona localității Berivoi din situl Natura 2000 Piemontul Făgăraș. Pasărea capturată se află în al patrulea an de viață și are greutatea de 1,515 kg.
31 iulie 2013
Arlie – numele noii acvile echipate cu transmițător satelitar
Acvila țipătoare mică (Aquila pomarina) care poartă ultimul transmițător satelitar a fost botezată de fanii paginii de Facebook a Societății Ornitologice Române. Totul s-a desfășurat printr-un concurs extrem de simplu. Pentru că sexul păsări nu a fost determinat, am cerut printr-un mesaj online ca utilizatorii să propună un nume care să se potrivească în ambele variante. Propunerea cu cele mai multe aprecieri avea să fie declarată câștigătoare.
10 aprilie 2013
Narcis – campionul migrației acvilelor țipătoare mici
Narcis, una dintre acvilele țipătoare mici urmărite cu ajutorul transmițătoarelor satelitare, a ajuns în zonele de cuibărit de la poalele Munților Făgăraș. Dacă anul trecut Narcis ajunsese deja pe data de 3 aprilie în centrul Transilvaniei, anul acesta la aceeași dată se află în sudul României, undeva în apropierea localității Dragomirești din județul Dâmbovița. A întârziat o singură zi față de anul trecut.
20 octombrie 2012
A început migrația de toamnă a adulților de acvilă țipătoare mică
După ce 3 exemplare tinere de acvilă țipătoare mică în vârstă de un an, au pornit primele în migrația de toamnă, a sosit timpul ca și adulții să le urmeze. Narcis, masculul al cărui drum către casă l-am urmărit în primăvară acestui an, a pornit către sud în data de 14 septembrie. Darázs, cel de-al doilea mascul adult, și-a luat zborul către îndepărtata Africă în aceeași zi. Cele două păsări au trecut Munții Carpați și se află în prezent în sudul țării. Bunget, o altă acvilă urmărită cu ajutorul unui transmițător satelitar, a plecat de lângă Dejani, acum trei zile, fiind ultima dintre păsările monitorizate care a plecat în migrație.
2 august 2011
Echiparea cu transmițătoare a cinci acvile țipătoare mici
În luna iulie 2011 o echipa mixtă de specialiști provenind de la Societatea Ornitologică Română, Asociația Grupul Milvus și Agenția Regională pentru Protecția Mediului Sibiu au capturat, inelat și echipat cu transmițătoare satelitare cinci acvile țipătoare mici (Aquila pomarina) în Aria de Protecție Specială Avifaunistica Piemontul Făgăraș.