Share

Acvilele țipătoare mici au plecat

Arlie și Erika, cele două acvile țipătoare mici (Aquila pomarina) monitorizate satelitar au plecat în migrația de toamnă. Arlie și Erika au fost echipate cu transmițătoare satelitare în cadrul proiectului „Conservarea acvilei țipătoare mici în România”, proiect al cărui beneficiar a fost Agenția Regională de Protecția Mediului Sibiu, cu parteneri Grupul Milvus și Societatea Ornitologică Română.

Ca și la sosirea din primăvară, Arlie a fost prima acvilă care a plecat. Pasărea a părăsit cuibul în 9 septembrie și a început călătoria spre Africa. Dacă va respecta același traseu ca și în anii trecuți, Arlie va trece în zbor peste 17 țări – România, Bulgaria, Turcia, Siria, Liban, Israel, Egipt, Sudan, Etiopia, Sudanul de Sud, Uganda, Rwanda, Burundi, Tanzania, Zambia, Angola și Namibia. Arlie urmează să traverseze continentul african de la nord la sud și de la est la vest. La ora când este scris acest material, Arlie este deja în Africa. Îi puteți urmări călătoria pe site-ul proiectului – www.pomarina.ro

Cea de-a două acvilă țipătoare mică monitorizată satelitar din 2011 – Erika – a plecat mai târziu decât Arlie. Acest lucru s-a întâmplat în fiecare an: Arlie sosește mai devreme în România și pleacă mult mai devreme decât Erika. În data de 22 septembrie Erika era deja în apropiere de București, conform coordonatelor furnizate de transmițătorul cu care este echipată.

Cele două acvile se îndreaptă acum spre locurile de iernare. Vor reveni în România abia anul viitor, dacă reușesc să treacă peste toate capcanele aflate în calea migrației lor: de la câmpuri de eoliene la triburi africane care au mai ucis acvile pentru că le considerau ființe magice din cauza emițătorului montat pe spate.

În total, migrația acvilei țipătoare mici Arlie ajunge să însumeze aproape 25.000 de kilometri.

Dacă ți-a plăcut, distribuie