Share

PETlican

Or fi ducând toate drumurile la Roma, dar Dunărea se poate lăuda și ea cu peste 300 de afluenți tributari, ape curgătoare mai lungi sau mai scurte, care formează împreună o rețea de „drumuri de apă” ce se întinde pe 817.000 de kilometri pătrați. Toate drumurile Dunării duc în cele din urmă în delta care îi poartă nu doar apele și bogățiile, ci și numele: Delta Dunării.

Din această rețea hidrografică generoasă a Dunării, a doua din Europa ca mărime, aproape o treime (29,9%) se află pe teritoriul României. Acest lucru aduce cu el, pe lângă potențialul turistic și comercial, și o mare responsabilitate, aceea de a păstra apele curate. Și asta pentru că, pe măsură ce Dunărea străbate 2.857 de kilometri și 10 țări, fiind singurul fluviul care traversează atât de multe state, ea adună apele poluate din toată zona menționată. În prezent doar 24,7% din apele Dunării au un bun statut ecologic din cauza poluării accidentale cu substanțe toxice, cu nutrienți proveniți în principal din agricultură, cu ape menajere sau industriale neepurate sau poluării cu plastic. Lucru cu atât mai important, cu cât aproape 20 de milioane de oameni folosesc aceste ape ca sursă de apă potabilă și mii de alte specii depind de acest ecosistem pentru supraviețuire.

Bazinul hidrografic al Dunării

Poluarea cu plastic a apelor Dunării este în principal consecința unui comportament puțin responsabil al locuitorilor din întreaga țară, în ceea ce privește deșeurile nebiodegradabile. 

În ultimii ani Delta Dunării a devenit o destinație turistică din ce în ce mai atractivă pentru pentru români, turiștii provenind din toate părțile țării. De aceea considerăm necesară derularea unei campanii de conștientizare a impactului pe care deșeurile aruncate la întâmplare îl au asupra naturii, dar și asupra sănătății noastre. În plus, credem că ar avea un impact mai mare o campanie implementată chiar în punctul final al traseului apelor din România – Delta Dunării. 

Astfel a apărut proiectul PETlican care face parte din programul „Cu apele curate”, linie finanțată de Lidl România, program care are scopul de a susține proiecte din domeniul mediului care răspund obiectivului general: reducerea poluării cu plastic a Dunării și afluenților săi. 

Ambasadorul proiectului este o pasăre emblematică pentru Delta Dunării, dar și ușor de recunoscut pentru publicul larg: pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus). Este una dintre puținele specii de la noi care cuibărește într-un singur loc, în Delta Dunării, fapt care îl face vulnerabil. Ca să nu ajungem în viitor să îl numim PETlican, ne dorim să tragem acum un semnal de alarmă privind pericolele la care sunt expuse multe dintre specii din cauza neglijenței și nepăsării oamenilor.

Conform evaluărilor ARBDD (Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării) apele Dunării poartă cu ele, anual, 1533 de tone de plastic. Cu alte cuvinte, 4,2 tone de deșeuri ajung zilnic în Delta Dunării, urâțind acest paradis acvatic și alterând calitatea apelor și a vieții animalelor de aici.

Prin mesajele transmise cu ajutorul activităților din cadrul proiectului PETlican în mass-media, prin materialele postate în localitățile din Delta Dunarii: Tulcea, Sulina, Sfântu Gheorghe, Chilia, Murighiol, Crișan și pe navele de pasageri, dar și prin interacțiunea voluntarilor SOR cu turiștii și localnicii, ne dorim să educăm un public iubitor de natură, care să aprecieze și să protejeze toate speciile din Delta Dunării și, pornind de aici, să fie atent și la problema deșeurilor. În același timp, dată fiind creșterea interesului pentru acest loc, dorim să promovăm un turism responsabil în Delta Dunării.

Proiectul va presupune și prezența unor grupuri de voluntari SOR, pentru o perioadă de 2 săptămâni, care vor explica turiștilor și locuitorilor din Sulina și Sfântu Gheorghe importanța colectării selective a deșeurilor și îi vor implica în activități de cunoaștere a biodiversității sub îndrumarea specialiștilor organizației. Totodată, proiectul va instrui grupuri țintă de localnici în protejarea biodiversității din Deltă.

Colonia de pelicani comuni de la Roșca-Buhaiova

Parteneri

Dacă ți-a plăcut, distribuie