ȘTIRI PROIECT Conservarea acvilei țipătoare mici în România
Arlie a plecat spre Africa
14 septembrie 2017
Acvila țipătoare mică Arlie a plecat în cea de-a cincea migrație monitorizată satelitar pe data de 12 septembrie 2017.
Arlie este una din cele 19 acvile care au fost monitorizate prin satelit de ornitologii români în cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei țipătoare mici în România”, proiect implementat de Societatea Ornitologică Română, Grupul Milvus și Agenția Regională pentru Protecția Mediului Sibiu.
Exemplarul a fost capturat în 2013, i s-au aplicat inele de identificare și un transmițător satelitar cu ajutorul căruia ornitologii monitorizează și ruta de migrație din România în Africa, dar și locurile de cuibărit și de hrană din România.
În anii precedenți, Arlie a plecat spre Africa tot în luna septembrie, cea mai timpurie plecare fiind pe data de 8 septembrie (în anul 2015 ), iar cea mai târzie pe data de 18 septembrie (în anul 2014). Anul acesta, Arlie a plecat dis-de-dimineață, în intervalul orar 6-8 și a folosit aproape același traseu de migrație, dar cu o abatere de 15 kilometri. De obicei trecea pe lângă sau chiar pe deasupra Capitalei, dar de data aceasta a ocolit-o.
La ora 10 dimineața se afla deja în județul Prahova, în localitatea Lutu Roșu, de unde a plecat în județul Ialomița, în apropierea localității Borănești.
În intervalul orar 12-14 a trecut granița în Bulgaria și a înnoptat în apropiere de localitatea Sarpovo. Prima zi a însemnat o migrație de 250 de kilometri, dintr-un total care se apropie de 12.500 de kilometri. Arlie migrează de obicei prin nu mai puțin de 17 țări (România, Bulgaria, Turcia, Siria, Liban, Israel, Egipt, Sudan, Etiopia, Sudanul de Sud, Uganda, Rwanda, Burundi, Tanzania, Zambia, Angola și Namibia) și 3 continente (Europa, Asia, Africa).
Categorii de produse
Coș
Arhive
Newsletter

Noutati
Noaptea Privighetorilor, a noua ediție consecutivă la Cluj
Update: Revenim cu detalii despre Noaptea Privighetorilor. Societatea Ornitologică Română (SOR) anunță reprogramarea evenimentului Noaptea Privighetorilor, din cauza condițiilor meteo nefavorabile prevăzute de prognoza pentru după-amiaza de sâmbătă, 4 iunie. Astfel, pentru cea de-a 9-a ediție consecutivă a evenimentului Noaptea Privighetorilor vă dăm întâlnire vineri, 10 iunie 2022. Clasicul duet dintre muzicieni și păsări va avea loc în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca, în secția în aer liber, Tăietura Turcului. Programul evenimentului nu suferă modificări. Evenimentul este realizat cu sprijinul Lidl România.
Proiecte
Materiale SPN
David Attenborough, eroul multor naturaliști, mici sau mari, spunea: În 1945 se credea că a crea rezervații și parcuri naturale este de ajuns pentru a ajuta fauna, dar acest lucru nu mai este o opțiune. Acum, nici măcar toate astea nu sunt de ajuns. Toate terenurile de la țară ar trebui puse la dispoziția animalelor […]