Share

Iedera

E suficient să ne uităm cu atenție la această plantă ca să ne convingă că ar trebui să o privim, de fapt, cu alți ochi și să îi asigurăm un loc în grădina noastră prietenoasă cu natura.

Iedera Hedera helix face parte din Fam Araliaceae. Deși este o planta cățărătoare, folosind trunchiurile arborilor sau zidurile ca suport pentru a se înălța de la sol, nu este o plantă parazită, ci se fixează cu rădăcini adventive de suport. Spre deosebire de aceasta, vița de vie Vitis vinifera se susține prin ramuri tansformate în carcei, iar curpenul Clematis vitalba, cu ajutorul frunzelor.

Aparte sunt și frunzele iederei. Astfel, o caracteristică interesantă este orientarea frunzelor sub influența luminii. Acestea sunt grupate în același plan, constituind mozaicul foliar. Frunzele pieloase, lucioase, cu nervație palmată au două forme: cele de pe ramurile sterile 3-5 lobate, iar cele de pe ramurile florifere întregi, ovate sau romboidale.

Frunzișul dens ale iederei oferă adăpost și un loc sigur de cuibărit sau odihnă pentru multe păsări. Inclusiv prădătorii nocturni găsesc refugiu în crengile sale pe timpul zilei.

Înflorește toamna târziu, iar abundența florilor pline de nectar atrage fluturi, albine, viespi, molii și alte insecte polenizatoare, care găsesc puține plante înflorite în această perioadă. Florile mici, galben-verzui sunt dispuse în umbele pe ramurile florifere și au un parfum discret, asemănător cu cel al ghioceilor.

Fructele baciforme la maturitate au o culoare albastru-violet și se coc iarna târziu. Conțin una până la cinci semințe care sunt dispersate de păsări, fructele de iederă fiind o sursă de hrană valoroasă pentru numeroase specii de păsări în sezonul rece, mai ales pentru sturzi și porumbei gulerați.

.

Dacă ți-a plăcut, distribuie