Share

A început migrația de toamnă a adulților de acvilă țipătoare mică

După ce 3 exemplare tinere de acvilă țipătoare mică în vârstă de un an, au pornit primele în migrația de toamnă, a sosit timpul ca și adulții să le urmeze. Narcis, masculul al cărui drum către casă l-am urmărit în primăvară acestui an, a pornit către sud în data de 14 septembrie. Darázs, cel de-al doilea mascul adult, și-a luat zborul către îndepărtata Africă în aceeași zi. Cele două păsări au trecut Munții Carpați și se află în prezent în sudul țării. Bunget, o altă acvilă urmărită cu ajutorul unui transmițător satelitar, a plecat de lângă Dejani, acum trei zile, fiind ultima dintre păsările monitorizate care a plecat în migrație.

Doi dintre cei trei tineri (imaturi) care au pornit în migrație la începutul lunii septembrie au ajuns deja în Africa, reușind scape de capcana Peninsulei Sinai, unde multe exemplare de acvile (în special cele tinere, neexperimentate) eșuează. Gură de Aur, puiul pe care s-a montat transmițător satelitar în anul 2011 în Piemontul Făgăraș, a trecut peste Canalul Suez în data de 15 septembrie. La scurtă distanță de el a traversat poarta către continentul african și Darázska, cel de-al doilea pui de acvilă, dotat cu transmițător satelitar în Podișul Hârtibaciului din centrul Transilvaniei. Este prima dată când avem două păsări imature, în vârstă de un an care ajung a două oară în Africa și dacă ele vor supraviețui încă o dată acestui primejdios drum al migrației către Africa, vom avea șansa de a obține informații referitoare la ce se întâmplă în cel de al doilea an de viață cu puii de acvilă țipătoare mică din România.

În anul 2012 a fost continuată activitatea de urmărire a acvilelor țipătoare mici pe care au fost montate transmițătoare satelitare în cadrul proiectului LIFE dedicat conservării acestei specii, implementat de către Agenția Regională pentru Protecția Mediului Sibiu alături de partenerii săi Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii ”Grupul Milvus” și Societatea Ornitologică Română. Cu ajutorul micilor dispozitive GPS, montate pe 13 acvile în 2011 și 6 în 2010, au fost obținute date importante despre ruta de migrație și locul de iernare a acvilelor, din Africa, dar și despre zonele de cuibărire și folosirea habitatului de hrănire, din țara noastră. Toate aceste informații sunt extrem de importante pentru elaborarea măsurilor de conservare dedicate acvilei țipătoare mici, în condițiile în care populația este estimată la 20.000 de perechi cuibăritoare la nivel mondial.

Populația de acvilă țipătoare mică din România este estimată între 2000 – 2300 de perechi, reprezentând aproximativ 22% din populația speciei la nivelul Uniunii Europene și 10% din întreagă populație la nivel global, fapt ce accentuează necesitatea elaborării măsurilor de conservare pentru această specie în țara noastră. Cele mai multe perechi cuibăritoare de acvilă țipătoare mică se găsesc în Transilvania (Regiunea 7 Centru), în vestul României și pe pantele estice ale Carpaților.

Mai multe informații despre specie și despre proiect puteți afla accesând site-ul acestuia: www.pomarina.ro.

Dacă ți-a plăcut, distribuie
Sistăm livrarea comenzilor până la ridicarea stării de urgență. Vă mulțumim pentru înțelegere.
+