ȘTIRI PROIECT Conservarea acvilei țipătoare mici în România
Arlie în plin ritual nupțial
29 mai 2015
Ca și cum nu era de ajuns că le furnizează informații foarte prețioase ornitologilor, acvila vedetă Arlie le-a oferit și un episod superb, rar observat: ritualul nupțial pentru acvilele țipătoare mici (Aquila pomarina).
Observatorii sunt biologii de la Societatea Ornitologică Română, Sebastian Bugariu și Dorin Damoc, ultimul dintre ei fiind chiar cel care a eliberat-o pe Arlie imediat după ce i s-a montat transmițătorul satelitar, în 2013.
„Eram pe teren pentru o acțiune de monitorizare în teritoriul acvilei , nu departe de cuib, și am așteptat puțin până să o vedem. Dorin a observat-o după puţin timp, pe o creangă a unui conifer de la liziera unde preferă să stea, când pasărea a şi început să vocalizeze. Era semnalul pentru partenerul ei”, povestește Sebastian Bugariu.
Cei doi biologi au avut apoi șansa de a vedea o etapă din viaţa intimă a acvilelor țipătoare mici (Aquila pomarina). Arlie stătea pe creangă și vocaliza, iar partenerul ei vâna și îi aducea hrană. Cât timp au urmărit perechea, Arlie deja primise și mâncase o șopârlă. Acest ritual are și un alt rol – este şi o repetiție a ceea ce va urma: femela va petrece mult timp la cuib să clocească ouăle, incubaţia durează peste o lună, iar masculul este cel care va vâna frecvent pentru amândoi. Nu în ultimul rând, cei doi biologi au realizat fotografii prin care să se asigure că transmițătorul satelitar montat pe Arlie încă este bine fixat și nu incomodează pasărea.
Arlie a fost inelată și dotată cu transmițător satelitar în 2013, într-o acțiune comună a partenerilor din cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei ţipătoare mici în România”, proiect în care SOR a fost implicată alături de Agenția de Protecția Mediului Sibiu și Grupul Milvus.
Uite barza! – live stream cuib
Arhive
Newsletter

Noutati
Pactul Verde european nu a fost deraiat, dar Parlamentul European a votat o Lege pentru Refacerea Naturii slăbită
Victoria de astăzi a NATURII a avut un cost foarte mare - pentru a ajunge la un compromis, parlamentarii europeni au sacrificat multe obligații și ținte critice, ajungând la o poziție substanțial mai slabă decât propunerea inițială a Comisiei.

Proiecte
Uite Barza!
Recensământul cuiburilor de berze este un efort de a cunoaște situația berzelor albe în România. Primul pas pentru a le ajutaeste de să știm câte perechi cuibăresc și care este numărul puilor. Colectarea datelor se face cu ajutorul unei aplicații de smartphone care a fost creată special pentru acest proiect, cu ajutorul ENEL România. Pe termen lung, dorim ca această aplicație să fie folosită de cât mai multă lume pentru recenzarea cuiburilor de berze, astfel încât în timp să devină instrumentul de bază pentru colectarea datelor privind cuibăritul acestei specii în România. Aplicația este simplă, dar acuratețea datelor este esențială.