Share

Arlie în plin ritual nupțial

Ca și cum nu era de ajuns că le furnizează informații foarte prețioase ornitologilor, acvila vedetă Arlie le-a oferit și un episod superb, rar observat: ritualul nupțial pentru acvilele țipătoare mici (Aquila pomarina).

Observatorii sunt biologii de la Societatea Ornitologică Română, Sebastian Bugariu și Dorin Damoc, ultimul dintre ei fiind chiar cel care a eliberat-o pe Arlie imediat după ce i s-a montat transmițătorul satelitar, în 2013.

„Eram pe teren pentru o acțiune de monitorizare în teritoriul acvilei , nu departe de cuib, și am așteptat puțin până să o vedem. Dorin a observat-o după puţin timp, pe o creangă a unui conifer de la liziera unde preferă să stea, când pasărea a şi început să vocalizeze. Era semnalul pentru partenerul ei”, povestește Sebastian Bugariu.

Cei doi biologi au avut apoi șansa de a vedea o etapă din viaţa intimă a acvilelor țipătoare mici (Aquila pomarina). Arlie stătea pe creangă și vocaliza, iar partenerul ei vâna și îi aducea hrană. Cât timp au urmărit perechea, Arlie deja primise și mâncase o șopârlă. Acest ritual are și un alt rol – este şi o repetiție a ceea ce va urma: femela va petrece mult timp la cuib să clocească ouăle, incubaţia durează peste o lună, iar masculul este cel care va vâna frecvent pentru amândoi. Nu în ultimul rând, cei doi biologi au realizat fotografii prin care să se asigure că transmițătorul satelitar montat pe Arlie încă este bine fixat și nu incomodează pasărea.

Arlie a fost inelată și dotată cu transmițător satelitar în 2013, într-o acțiune comună a partenerilor din cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei ţipătoare mici în România”, proiect în care SOR a fost implicată alături de Agenția de Protecția Mediului Sibiu și Grupul Milvus.

 

Dacă ți-a plăcut, distribuie