Share

Ultima zi de vacanță, prima zi de migrație pentru acvilele țipătoare mici

15 septembrie 2013, ultima zi de vacanță a elevilor, a fost prima zi de migrație pentru acvilele țipătoare mici echipate cu transmițătoare satelitare. Arlie și Erika au plecat spre Africa, pentru sezonul rece. Arlie este numele ales de prietenii paginii facebook a Societății Ornitologice Române, iar numele acvilei provine din engleză veche, limba în care înseamnă „Pădurea Acvilelor”.

Arlie a început anul acesta migrația de toamna în data de 15 septembrie. Duminică, pasărea a pornit spre sud între orele 8 și 10 dimineața. În patru ore a traversat Carpații Meridionali și după ce a ocolit Bucureștiul, la ora 14:00 a ajuns în nordul Bulgariei. În 15 septembrie Arlie a parcurs în total o distanță de 280 km. Între 16 și 17 septembrie a făcut o pauză între localitățile Konevo și Vazovo, pe teritoriul Bulgariei.

O altă acvilă ce a pornit în migrația de toamnă este Erika, o pasăre de trei ani. După ce a traversat partea de sud a țării noastre, Erika s-a îndreptat spre Republica Moldova și a ajuns în data de 12 iunie în Ucraina, la nord de Kiev. Și-a petrecut vara în apropierea localității Komarichi, din vestul Rusiei. De aici ea a pornit spre sud în data de 4 septembrie. În perioada 4 – 16 septembrie Erika a parcurs un traseu șerpuitor în direcția S-V, zburând în total 724 km.

Anul 2013 este ultimul an al proiectului LIFE ”Conservarea acvilei țipătoare mici în România”. Monitorizarea acestei specii deosebite se va încheia odată cu finalizarea acestui proiect. Cu ajutorul transmițătoarelor satelitare (mici dispozitive GPS), montate pe 20 de acvile în cei patru ani ai proiectului LIFE, au fost obținute date importante despre ruta de migrație și locul de iernare a acvilelor, din Africa, dar și despre zonele de cuibărire și folosirea habitatului de hrănire, din țara noastră. Toate aceste informații sunt extrem de importante pentru elaborarea măsurilor de conservare dedicate acvilei țipătoare mici, specie amenințată cu dispariția, în condițiile în care populația ei este estimată la 20.000 de perechi cuibaritoare la nivel mondial. Populația de acvilă țipătoare mică din România este apreciată între 2000 – 2300 de perechi, reprezentând aproximativ 22% din populația speciei la nivelul Uniunii Europene și 10% din întreagă populație la nivel global.

Pentru mai multe detalii legate de migrația acvilelor țipătoare mici și pentru a urmări drumul complet parcurs de acestea, precum și alte detalii, vizitați pagina de internet a proiectului, www.pomarina.ro

Dacă ți-a plăcut, distribuie