Share

Narcis – campionul migrației acvilelor țipătoare mici

Narcis, una dintre acvilele țipătoare mici urmărite cu ajutorul transmițătoarelor satelitare, a ajuns în zonele de cuibărit de la poalele Munților Făgăraș. Dacă anul trecut Narcis ajunsese deja pe data de 3 aprilie în centrul Transilvaniei, anul acesta la aceeași dată se află în sudul României, undeva în apropierea localității Dragomirești din județul Dâmbovița. A întârziat o singură zi față de anul trecut.

Narcis este prima pasăre dintre acvilele monitorizate în cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei țipătoare mici în România”, derulat în parteneriat de către Agenția Regională de Protecție a Mediului Sibiu, Asociația Grupul Milvus și Societatea Ornitologică Română, care a ajuns anul acesta în zona de cuibărit. Aceeași performanță a reușit-o și anul trecut, când după un drum lung de 8632 km, din zonele de iernare din sudul Africii, a ajuns prima în zona de cuibărit de la poalele Munților Făgăraș.
După aproape doi ani de monitorizare cu ajutorul transmițătoarelor satelitare, Narcis este una dintre acvilele care a furnizat specialiștilor în studiul și conservarea păsărilor din cadrul proiectului LIFE multe date importante legate de arealul de cuibarire, folosirea habitatului de hrănire, ruta de migrație și locurile unde iernează acvilele în sudul Africii.

Narcis a pornit în migrația de primăvară din sudul Mozambicului, unde și-a petrecut cea mai mare parte a iernii. A urmat traversarea statelor Zimbabwe, Zambia, Tanzania, Uganda, Sudanul de Sud, Etiopia, Eritrea, Sudan, pentru că în final să ajungă pe teritoriul Egiptului. După traversarea canalului Suez, poarta de trecere a acvilelor dinspre Africa către Asia Mică și ulterior Europa, Narcis a urmat linia țărmului Mării Mediterane, aceeași ruta pe care a folosit-o în drumul către Africa din toamnă. După trecerea rapidă peste teritoriile Israelului, Libanului și Siriei, pasărea a ajuns pe continentul european odată cu traversarea Turciei. De aici nu a mai rămas decât traversarea Bulgariei până la intrarea lui Narcis pe teritoriul țării noastre. Narcis a parcurs în migrația de primăvară peste 10.000 de kilometri, în mai bine de o lună de zile de zbor întrerupt doar de scurte pauze de odihnă și adăpare.

Narcis este un mascul adult echipat cu transmițător la data de 20 iulie 2011, de o echipa formată din specialiști ai Societății Ornitologice Române, cei ai Grupului Milvus, respectiv ai Agenției Regionale de Protecție a Mediului Sibiu, la poalele Munților Făgăraș, în partea estică a sitului Natură 2000 desemnat pentru protecția păsărilor „Piemontul Făgăraș”.

Eforturile specialiștilor de a urmări aceste păsări se datorează faptului că acvilă țipătoare mică este o specie vulnerabilă, populația mondială fiind estimată la aproximativ 20.000 de perechi cuibaritoare. Conform celor mai recente studii, populația de acvilă țipătoare mică din România este estimată între 2000 – 2300 de perechi, reprezentând aproximativ 22% din populația speciei la nivelul Uniunii Europene și 10% din întreagă populație la nivel global. Specia cuibărește în păduri depresionare, păduri de luncă, păduri din zone de deal și de munte, cea mai mare concentrare a populației din țara noastră fiind întâlnită în centrul Transilvaniei. Este o specie migratoare, plecând de obicei în septembrie pentru a ierna în țările din Africa Centrală și de Sud.

Dacă ți-a plăcut, distribuie