Share

Noaptea Privighetorilor

Aduce oamenii în contact cu păsările și natura într-un mod inedit, prin intermediul muzicii.

În concertul păsăresc al primăverii sunt câteva voci care ies în evidență, iar printre acestea se numără și privighetorile. Cântecul acestor micuțe păsări migratoare a inspirat de-a lungul timpului poeți, dramaturgi, muzicieni și, nu în ultimul rând, pe noi, în organizarea evenimentului „Noaptea Privighetorilor”.

SOLISTE

Privighetoare roșcată (Luscinia megarhynchos)

Privighetorile fac parte din familia Muscicapidae (Genul Luscinia și, mai recent, Cyanecula), alături de măcălendri, codroși, pietrari și mărăcinari. Sunt păsări de talie mică spre medie, excelente cântătoare, migratoare. În Europa sunt 3 specii de privighetori, privighetoarea de zăvoi, privighetoarea roșcată și gușa vânătă, toate 3 cuibărind și în România.

Privighetoarea de zăvoi

Privighetoarea roșcată

Gușa vânătă

CORUL PRIMĂVERII

Un concert care se respectă prezintă publicului atât soliști și instrumentiști titrați, cât și un cor pe măsura acestora. Iar NATURA știe ce înseamnă un concert de succes! Aerul primăverii e brăzdat nu doar de trilurile inconfundabile ale privighetorilor. Și alte voci remarcabile se alătură corului primăverii. În grădini și parcuri măcălendrii, pițigoii mari și mierlele ne strecoară în ureche, pe lângă muzică, și plusul de energie de care avem nevoie la început de sezon. Orice plimbare în pădure se face în ritmul melodios impus de frunzărița galbenă, silvia cu cap negru și de repetitivul sturz cântător. Graurii ne inundă viața cu variațiile și imitațiile lor, îmbogățindu-ne sonor cu sunete electrice și eclectice, de la sirene auto și sonerii de telefoane, până la clămpănit de berze și cântec de grangur. Care grangur, se alătură și el, cu ținuta-i inconfundabilă și notele ca de flaut, fluierate incognito, din coronament.    

Chiar dacă nu putem identifica fiecare cântăreț din cor, experiența rămâne la fel de remarcabilă. Nu ne rămâne decât să ne instalăm confortabil în fotoliul natural din marea sală de concerte a naturii și să savurăm cu toate simțurile acest regal, care ne este oferit în fiecare primăvară.